panzer1

Model  : Panzerkampfwagen 3 ausf. M
Merk : Revell 
Schaal : 1/72

Aantal onderdelen: 175  + decals

Over de Panzerkampfwagen 3 Ausführung M
De laatst gebouwde versie van de Pzr. 3 die uitgerust was met het lange 50 mm KwK 39 L/60 tankkanon was de uitvoering M. De productie duurde van oktober 1942 tot februari 1943 en omvatte ongeveer 250 stuks. De uitvoering M had speciale aanpassingen voor het oversteken van water tot 1.3 meter diep. Verder waren late uitvoeringen M uitgerust met zogenaamde "Schurzen" als extra bescherming. Deze extra pantserplaten waren 5mm dik en rondom de koepel en de zijkanten van tank geplaatst.

De inhoud van de doos
Wetende dat niet alle bouwdozen van Revell op schaal 1/72 even goed zijn, vooral de oude, verrasten de onderdelenrekjes mij aangenaam. Keurig en superstrak gegoten onderdelen tezamen met goede decals en een uitstekende bouwbeschrijving  maken in ieder geval een goede indruk.
panzer3
Voorbereiding en aanpassingen
Het model is makkelijk te bouwen. Er hoeft niet echt veel te worden veranderd en geschuurd om de onderdelen passend te krijgen. Natuurlijk zijn de Schurzen veel te dik dus die dienen wat afgeschuurd te worden. Een nadeel is dat de Schurzen uit een stuk bestaan. Dit ziet er nogal onnatuurlijk uit. Met wat gevijl en buigwerk lijken ze al iets meer op de losse pantserplaten zoals in het echt. Nog enkele onderdelen heb ik dunner gevijld zodat ze natuurlijker overkomen.
Verder moet er op de verschillende onderdelen wat gietpunten worden weggewerkt. Ook heb ik de trekkabels uit de doos aangepast. In plaats van opgerold op het achterdek heb ik de kabels uitgerold over de spatborden liggen. Hiervoor heb ik de trekogen van de kabels losgesneden van het onderdeel en aan de uiteinden van twee stukjes touw geplakt. Dit is natuurlijk geen noodzaak maar ik vond het beter staan.
panzer4

Het bouwen
Ik heb het model in drie verschillende stukken gebouwd. De koepel, de romp en het onderste deel van de romp inclusief het loopwerk. Deze delen zijn makkelijk later met elkaar te combineren. De Schurzen heb ik als allerlaatste toegevoegd. Zo kon ik de hele tank nog makkelijk schilderen. Bij het bouwen liet ik de buitenste loopwielen van het loopwerk nog even weg zodat ik de rupsen makkelijker kon plaatsen en de binnenste loopwielen makkelijker kon schilderen. Het model zit dus redelijk snel in
elkaar. Daar hoef je niet uren voor te zwoegen. Tijdens het bouwen heb ik nog een bagagerek gemaakt en toegevoegd aan het model.  Om het model straks een beetje gebruikt eruit te laten zien heb ik wat schade aangebracht. Verbogen Schurzen en spatborden moeten de indruk wekken van een tank die al het nodige aan strijd heeft doorstaan.  De decals die in de doos zaten heb ik niet gebruikt. Dit omdat ik ze niet vond passen bij de wintercamouflage die ik het model heb gegeven. Echter de decals zijn goed en je kan er twee verschillende voertuigen mee maken. In plaats van de decals heb ik de balkenkruizen zelf geschilderd. Dit om ze meer een op tijdelijke markings te laten lijken.

panzer5t

Conclusie
Deze Panzer III M is zonder meer een van de betere kits van Revell. Goed gegoten en makkelijk te bouwen maakt dit model een aanrader. De prijs voor deze doos is ook heel redelijk. Al met al is deze Panzer III M een goede aankoop.

Reviewer: Jochem Kleerebezem