IMG 4386 

Perfect Scale 1/35 Rupsbanden type Diehl 139E2 (Leopard 1)

merk:      Perfect Scale 
schaal:   1/35
doosnr.:  A1007
type:       3D geprint
aantal onderdelen: niet geteld
prijs: 24,95 euro direct bij Perfect Scale in Duitsland


Voor het IPMS magazine "Modelbouw in Plastic" ben ik bezig met een bouwbeschrijving van de Revell Leopard 1A1 heb ik bedacht (omdat de Revell 1A5 ook al beschreven is en de modellen heel veel op elkaar lijken ook bij de bouw) een zo goed mogelijk Nederlands model te bouwen. In eerste instantie werd besloten om de vinyl rupsbanden te gebruiken, maar al naar gelang de bouw vorderde en ik meer en meer foto’s bekeek, toch maar besloten om de juiste rupsbanden (Diehl 139E2) eronder te plakken. Op zoek dus.

Meng zou een set moeten hebben, maar wordt helaas niet meer gevonden en heb er ook geen meer kunnen vinden (tegen een redelijke prijs). Een set gevonden bij de Leopard Club in Engeland, voor 24,00 Euro. Op verschillende sociale media en fora was ik echter al tegen gekomen dat in veel gevallen BTW en/of invoerrechten/boetes gerekend werden, waardoor de kosten verdubbelden. Leve de Brexit!


Eens nagevraagd bij de kenners en Robert Jan van Raamsdonk wees mij op Perfect Scale in Duitsland.

Hij was/is er zeer over te spreken.
Besteld dus. Porto was pittig, 9,50 Euro, maar daarvoor bleek het pakje aangetekend verzonden te worden.
Prima, want mijn vertrouwen in POSTNL is de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald.
Met een dag of 6 pakje ontvangen (keurig aangegeven door de verkoper), een klein doosje met daarin een extra doosje met de rupsbanden.

De rupsbanden zijn 3D geprint van een wat zachte zwart/doorzichtig materiaal, je kunt ze een ietsje buigen. Voor degene die bekend zijn met 3D print producten, het geheel was heel keurig geprint op een ondergrond met diverse steunpunten en verbindingspunten waarvan je de verschillende onderdelen netjes kon afbreken/knippen.
De set bevat een viertal langere segmenten, vier iets kortere segmenten, 4 opvul segmenten en een aantal losse schakels.

De print is van prima kwaliteit, geen flash en een scherpe detaillering, maar erg broos.
De verschillende steunpunten dienen verwijderd te worden alvorens je de rupsen kunt samenbouwen. Bij de eerste pogingen heb ik er drie verprutst gevolgd door nog twee. Met name het kleine steunpuntje is het probleem. Doe je niet voorzichtig dan breekt de schakel. Dat gebeurde dus.
Tangetje, niet. Scherp mes, niet. Uiteindelijk lukte het met een zaagje van een figuurzaag. Uiterst voorzichtig met vrijwel geen druk. Daarna met dun schuurpapier wijder maken.
Kortom: Uiterst voorzichtig te werk gaan.
Gelukkig ben ik modelbouwer en heb kans gezien met superlijm de gebroken onderdelen weer exact aan elkaar te lijmen. Ik kom in het artikel uitvoerig terug op de constructie.

Conclusie:
Mooie rupsbanden, met mooie details, een aanwinst voor elk model. Keurig en schoon geprint, maar uiterst broos. Ze breken zo en er moet zeker behoorlijk wat gevijld en/of geschuurd worden om ze goed te laten passen (komt voornamelijk door de bevestigingen van de steunpunten).
Uiterst voorzichtig bewerken. Geen beginners product. Aanbevolen.

 

Fred Bachofner

 
  • IMG_4386
  • IMG_4388
  • IMG_4390
  • IMG_4391
  • IMG_4393
  • IMG_4396
  • Leopard_Kette_10001
  • Leopard_Kette_10002
  • Leopard_Kette_10003
  • Leopard_Kette_10004

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 28 maart 2021