trump-dickermax

Pz.Sfl. IVa Dicker Max

Merk: Trumpeter
Schaal: 1/35
Doosnummer: 00348.
Prijs € 24,50.

Soort: Spuitgiet.
Nieuw model? Ja, 2007.
Geschikt voor: Bouwers met (enige) ervaring en gevorderden, wegens het grote aantal onderdelen, het uitgebreide interieur en de foto-ets onderdelen.
Aantal onderdelen: 631 in totaal. Naast een losse onderkant en opbouw zijn er 15 ramen met onderdelen, waarvan 8 voor aparte rupsbandschakels, een klein foto-ets setje, een stukje koperdraad voor de sleepkabel en vinyl rupsbanden. De laatste zaten bij mijn exemplaar in de doos gepropt en moeten eerst rechtgemaakt worden. Er zijn geen alternatieve plastic onderdelen voor de bijgeleverde foto-ets delen, dus je bent genoodzaakt deze te gebruiken. Op de doos staan een aluminium kanonsloop en een behoorlijk uitgebreide foto-ets set afgebeeld; deze zitten er niet in, maar zijn los verkrijgbaar.
Aantal versies Er waren slechts twee Dicker Max, omdat het nooit tot serieproductie is gekomen. Beide versies kunnen met dit model gemaakt worden, later meer hierover.
Achtergrond In 1938 werd Krupp gevraagd een pantservoertuig te ontwerpen met een 10,5 cm of 12,8 cm kanon voor gebruik tegen de zware fortificaties van de Franse Maginotlinie. De val van Frankrijk in juli 1940 maakte dit voertuig eigenlijk overbodig, maar toch voltooide de Krupp-Gruson fabriek in januari 1941 twee prototypes. Deze waren gebaseerd op het PzKpfw IV Ausf. A chassis en voorzien van een krachtig 10,5 cm K. 18 L/52 kanon, afkomstig van de nabijgelegen Maschinenfabrik Buckau. Het kanon kon zowel tegen verdedigingswerken als tanks gebruikt worden en kon op een afstand van 2.000 m een pantserplaat van 111 mm onder een hoek van 30 graden doorboren. De prototypes werden aangedreven door een 180 pk Maybach motor, een lichtere motor dan in de normale PzKpfw IV, maar toereikend om de 22 ton zware voertuigen een maximum snelheid van 27 km/u te geven. De bepantsering was beperkt tot 10- 50 mm en het achterste deel van de opbouw was open. Ruimte was desondanks beperkt zodat slechts 26 granaten en gescheiden ladingen meegevoerd konden worden. Het nieuwe pantservoertuig werd officieel 10,5cm K. Panzer Selbstfahrlafette IVa genoemd, maar kreeg al snel de bijnaam Dicker Max. Ter evaluatie werden beide prototypes toegewezen aan Panzerjäger Abteilung 521 met de bedoeling ze te gebruiken voor een geplande aanval op het zwaar versterkte Gibraltar. Uiteindelijk werden ze echter ingezet als onderdeel van de 3. Panzer Division tijdens Operatie Barbarossa (de inval in Rusland). Serieproductie was gepland voor 1942. Hoewel het 10,5cm kanon zeer effectief was tegen Russische T-34 en KV-1/2 tanks, bleek al snel dat de tweedelige munitie onhandig was en kon er te weinig van meegenomen worden. Daarnaast had de motor te weinig vermogen en was de bepantsering te dun. In plaats van de Dicker Max werd de Hornisse/Nashorn met 8,8cm kanon in productie genomen daar die sneller gebouwd kon worden. De serieproductie van de Dicker Max is dus nooit van de grond gekomen en het bleef bij de twee prototypes. Eén daarvan ging onderweg in Rusland verloren door brand en een daarop volgende munitie-explosie. Het tweede exemplaar werd ingezet tot oktober 1941 en werd toen teruggestuurd naar Krupp- Gruson waar het vervolgens tot een normale PzKpfw IV omgebouwd werd.

Bouwbeschrijving: Deze bestaat uit een boekje van 20 pagina’s waar in 28 stappen de bouw helder wordt uitgelegd. Zoals eerder genoemd is het mogelijk om twee versies te maken, maar dat is niet direct duidelijk in de beschrijving. De eerste versie is conform de fabrieksfoto’s van de Dicker Max en je verkrijgt haar door simpelweg te eindigen met stap 27. De tweede versie komt overeen met later genomen actiefoto’s en verschilt van de eerste in een andere mondingsrem en de aanwezigheid van een loopklamp (F54). Deze versie verkrijg je door stap 27 over te slaan en te eindigen met stap 28, maar let op dat je dan wel reeds in stap 15 twee gaten maakt voor de loopklamp, zoals aangegeven (dit moet je dus achterwege laten als je voor de eerste versie kiest). Het is mij overigens niet duidelijk of dit kleine verschillen waren tussen de twee prototypes, of latere aanpassingen die voor beide golden. Alle actiefoto’s die ik gevonden heb tonen de tweede versie (inclusief degene van het opgeblazen prototype).

Model:  De verschillende ramen zijn netjes gegoten, wel moet je af en toe wat malnaden wegwerken en er zit hier en daar wat overtollig plastic. Alle uitdrukdeuken zijn mooi weggewerkt en zitten op onzichtbare plaatsen, behalve aan de binnenkant van de luiken; deze zul je moeten opvullen als je ze open wilt zetten. De detaillering van het model is opvallend goed en de passing – voor zover ik dat getest heb – is prima. Daarnaast bevat het model een redelijk compleet interieur met de motor voorin en het gevechtscompartiment achterin. Alle luiken en deuren kunnen desgewenst opengezet worden, vooral handig bij de motor, anders zit deze verborgen achter pantserplaten. Let op dat de doosvormige opbouw ter bescherming van de bestuurder aan de linkerkant (van voren gezien) namaak is om vijandelijke schutters te misleiden (het model geeft je de mogelijkheid om deze opbouw achterwege te laten), hier dus geen figuur in zetten! Je kan ook in het interieur zien dat er alleen een stoel aan de rechterkant zit. Waar ik persoonlijk erg blij mee ben is dat je de keuze hebt tussen vinyl rupsbanden en aparte schakels. Wel moeten maar liefst 102 schakels per kant in elkaar gezet worden, dus weet waar je aan begint… Er zijn geen figuren bijgeleverd, hetgeen eigenlijk wel jammer is daar dit een open voertuig is. Ook zijn er geen losse granaten en ladingen om het interieur wat aan te kleden, maar wellicht is dat muggezifterij.

Verfinstructies:  Zoals gebruikelijk bij Trumpeter is er een aparte kleurprint die alle kanten van het voertuig in kleur laat zien. Echter vanwege de beperkte inzet van de Dicker Max is de enige kleuroptie pantsergrijs. De kleuren zijn alleen aangegeven in Gunze Sangyo’s Hobby Color en Mr. Color tinten. Decals Een opvallend klein decalvelletje is bijgevoegd met daarop 2 kruizen en 2 regimentstekens, maar dat is waarschijnlijk ook het enige dat je nodig hebt.

Conclusie:  Al met al een zeer uitgebreid en mooi gedetailleerd model van een ongewoon voertuig, waarvoor alle lof. Recht uit de doos kan er een prachtig model van gemaakt worden. Wederom weet Trumpeter veel waar te geven voor een opvallend voordelige prijs.

Documentatie:  David Doyle. Standard Catalog of German Military Vehicles. KP Books
www.achtungpanzer.com

Reviewer: Frido Kip

Verschenen in IPMS / MIP 2008-1

 

  • dicker-max-1
  • dicker-max-2
  • dicker-max-3
  • dicker-max-4
  • dicker-max-5

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd februari 2008