rev-elef-03204a

MERK: Revell

SCHAAL:

1/72

TYPES:  combiset van Elefant, Fennek en PzH2000

Doosnummer 03204 • Spuitgiet • ruim 500 onderdelen • € 29,95

Voor de bouwers van militair materieel in 1/72 zullen Revell’s Elefant, Fennek en PzH2000 geen onbekende kits zijn, want ze staan al jaren in de catalogus (03145 [1994], 03121 [1998], en 03136 [2001]). Nu zijn ze alle drie in één doos te krijgen voor net geen dertig euro. Een interessante aanbieding, want alleen de SLT 50-3 Elefant kost los al bijna 28 euro. Omdat uw recensent al een tijdje geleden zijn laatste militaire voertuig van Revell in elkaar heeft gezet was deze verzamelkit een mooie aanleiding om opnieuw kennis te maken. Eerst lezen... Zoals het hoort beginnen we met het lezen van de bouwbeschrijving. De 32 pagina’s bieden een duidelijke en logische opbouw om de drie modellen in elkaar te kunnen zetten. Enig minpuntje vind ik dat de tekeningen om de ruitjes uit te snijden niet op schaal zijn. Als Revell de moeite had genomen dat wel te doen had je de ruitjes op de bouwbeschrijving kunnen plakken en meteen op het juiste formaat kunnen snijden.

De ruim vijfhonderd onderdelen in deze doos passen allemaal uitstekend. Bij de Fennek en de PanzerHaubitze 2000 zijn er wat krimpdeukjes aanwezig die echter gemakkelijk zijn weg te werken met een beetje plamuur. Ook de bouw van de SLT met aanhanger levert geen problemen op. Het complex uitgevoerde onderstel past perfect in elkaar, al is het hier wel aan te raden de hele bouwbeschrijving eerst goed door te nemen en dan pas te beginnen met bouwen. De stuurinrichting van de aanhanger had zo nog een paar verrassingen in petto. Een aantal bouwstappen leveren diverse vrijhangende onderdelen op die in volgende stappen pas weer koppelen met andere onderdelen. Misschien was wat aanvullende tekst hier beter geweest. Door deze vrijdragende onderdelen heeft Revell gemeend na iedere bouwstap een redelijke droogtijd in acht te nemen. Met gewone modelbouwlijm had ik het dan ook niet aangedurfd de aanhanger in één avond af te bouwen, maar met wat oplosmiddel ging het wel goed en bleef er vaak ook nog wat tijd over om extra correcties te doen. Spartaans De schaalnauwkeurigheid en detaillering van deze kits is prima.

De voertuigen zijn vooral aan de buitenkant rijk voorzien van details, de ophanging van de Fennek en vooral van de SLT50-3 zijn erg gedetailleerd. Het grootste deel van de bouwtijd zal dan ook opgeslokt worden door het onderstel van de SLT50-3. Minpuntje is het ontbreken van een interieur in de Fennek. Aangezien hier ook nog geen aftermarket-onderdelen voor te krijgen zijn is het verstandig om het interieur donker te laten zodat er niets te zien is. Verder zijn de machinegeweren op de modellen vrij spartaans uitgevoerd. Hier had iets meer detail in gemogen. Het glas is uitgevoerd in acetaat en dat is een enorme verbetering ten opzichte van spuitgiet glaswerk. In het dak van de Fennek en op de munitiekisten zijn krimpdeuken te ontdekken, de meeste zitten echter op plekken waar het plamuren geen probleem is. De schilderinstructies volgen het bekende Revell-systeem. Vlaggetjes met een lettercodering bij de onderdelen en een uitgebreid overzicht met Revell kleurnummers en de nodige mengrecepten. Voor het exterieur zijn de aanduidingen goed. De decals zijn van een bijzonder mooie kwaliteit, alle symbolen zijn netjes gedrukt en nergens uit register.

rev-elef-03204b

Er zijn twee versies mogelijk voor ieder voertuig:

- SLT 50-3 “Elefant” 8./Transportbatallion 801, Lippstadt, 2006;

- SLT 50-3 “Elefant” 7./Transportbatallion 703, Diez, 2002/2003;

- PzH2000 4./Panzerbatallion 115, Neunburg vorm Wald, 2006/2007;

- PzH2000 3./Panzerbatallion 215, Augustdorf, 2002-2009;

- Fennek 2./Panzeraufklärungsbatallion 13, 2003;

- Fennek 2008/2009.

Conclusie : Voor een ieder die een SLT50-3 wil bouwen in 1/72 is dit de aangewezen set en met de drie modellen is een leuk diorama op te zetten. Het is alleen jammer dat Revell het niet nodig gevonden heeft om er een paar figuren bij te leveren zoals ze die in de sets 2522 ‘Special Task Force’ en 2518 ‘Deutsche Panzergrenadiere’wel gehad hebben. Zoals eerder al gezegd was het voor mij al een tijd geleden dat ik militaire voertuigen van Revell gebouwd heb.

Ik was aangenaam verrast door de zeer hoge kwaliteit en het uitstekende detailniveau van deze modellen, terwijl de prijs van de kits relatief laag is. Een echte aanrader dus! Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

REVIEWER: Erik Wierenga  

mei 2011