revell-morser

Model : German 21 cm Mörser 18
 Merk : Revell
Schaal : 1/72
Doosnummer: 03169.

Nieuw model? Ja.
Algemeen: Dit enorme 21cm-kanon werd in de jaren '30 van de vorige eeuw bedacht als zwaar belegeringskanon. Hoewel de oorlogsdoctrine van het Naziregime uitging van de (snelle) Blitzkrieg zag men kennelijk toch een plek voor dit zware kanon. In 1939 begon de productie en deze kanonnen werden berucht bij de belegeringen van Leningrad en Sebastopol. De Duitse Jan Soldaat zal niet heel blij met dit kanon zijn geweest. Het ding woog 22,7 ton, om het in stelling te brengen was er heel wat graafwerk nodig en het ding zat verder behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Enigszins vergelijkbaar geschut van de Amerikanen en de Russen was eenvoudiger, handelbaarder en mobieler, hoewel het ook daar gewoon lompe dingen bleven. Het kanon werd gebouwd in twee versies. Vanaf 1943 werd een serie gebouwd met vereenvoudigde wielen. Dat is de versie van deze kit.

Bouw en passing: De kit bestaat uit circa 150 onderdelen die fijn en zonder overtollig plastic (flash) gegoten zijn. Dit is een behoorlijk aantal onderdelen voor een kitje van zo'n 17 cm lang. De detaillering is enorm goed voor deze schaal. Ook de kleinste deeltjes passen naadloos. De detaillering gaat zo ver dat alleen al het sluitstuk uit negen onderdeeltjes bestaat! Het sluitstuk kan dan ook nog eens worden opengezet. Het is bij de bouw ook al gauw duidelijk dat Revell volkomen terecht de hoogste moeilijkheidsgraad heeft gegeven. Dit is geen kitje voor de beginnende bouwer.

Decals en beschildering: Omdat dit de versie is van na 1943 ben je wel gehouden aan het Duitse driekleurenschema van een donkergele ondergrond met daaroverheen eventueel nog bruine en groene camouflage. Voor deze versies zijn elk vijf aanzichten gegeven voor het camouflagepatroon. Het decalvelletje is mooi en strak gedrukt met decals voor vier versies. Ideaal model? Revell heeft in deze kit één foutje gemaakt en dat zit 'm in het onderstel (affuit). Het kanon is nogal hoog. Om te zorgen dat de bemanning overal bij kon, waren er links en rechts langs het onderstel uitklapbare looproosters. Aan elke kant waren dit er drie, zodat je over vrijwel de hele lengte over het onderstel kon lopen. Bij het model zitten maar twee van deze "treeplanken". Eentje links en eentje rechts. Dat is echt te weinig en doet duidelijk afbreuk aan het model. Dit is vooral jammer omdat het duidelijk is dat Revell heel veel aandacht aan deze kit heeft besteed. Men is zelfs naar Warschau getogen om daar het enige in Europa bewaard gebleven exemplaar te bekijken. Hopelijk komt er een etchsetje dat de ontbrekende "treeplanken" levert.

Conclusie: Een heerlijk te bouwen kitje van een bijzonder kanon. De ingewikkelde constructie is heel mooi gereproduceerd in plastic. De gelijkenis is heel goed. Heel jammer van de ontbrekende "treeplanken" want dat valt gewoon heel erg op. Referenties: Voor deze review heb ik uitgebreid internet geraadpleegd. De site http://news.webshots.com/album/551480095XgcbmF bevat een bijzondere verzameling foto's van dit kanon. Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Reviewer: Almer Regter