revell-boxer-03198-b

 
Model : GTK Boxer (GTFz A1)
Merk : Revell
Schaal : 1/72

Doosnummer:  03198  Prijs: € 13,-

Nieuw model uitgebracht juni 2014

De Boxer

De Boxer is een zwaar gepantserd wielvoertuig dat sinds kort bij de Duitse Bundeswehr en de Koninklijke Landmacht (KL) in gebruik is. Het voertuig is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van de Nederlandse en de Duitse industrie genaamd Artec, dat bestaat uit de fima’s KMW (Kraus Maffei Wegman) en RMMV (Rheinmetall MAN Military Vehicles). Het laatste bedrijf heeft in Nederland een vestiging waar de Nederlandse versies worden ontwikkeld en gebouwd. De Boxer is een 8-wielig voertuig en momenteel het zwaarst gepantserde wielvoertuig ter wereld. De opbouw van het voertuig is modulair en bestaat uit twee delen: Een “Drive Module” en een “Mission Module”. De “Drive Module” is het rijdende gedeelte met aandrijving, wielophanging en bestuurdersruimte en is voor de Nederlandse en de Duitse versie gelijk. Achterop de “Drive Module” staat de “Mission Module”. Deze module is er in verschillende uitvoeringen en bepaalt daarmee de versie van het voertuig. De Bundeswehr heeft vier versies in gebruik: GTFz – Gruppentransportfahrzeug - infanterievoertuig FüFz – Führungsfahrzeug - commandovoertuig SanFz – Sanitätsfahrzeug - gewondentransportvoertuig FSFz – Fahrschulfahrzeug - rijopleidingsvoertuig.

De Koninklijke Landmacht krijgt 5 versies: AMB – Gewondentransportvoertuig CP – commandovoertuig CAR – vrachtvoertuig GNGP – Genievoertuig DTV – Rijopleidingsvoertuig (gelijk aan de Duitse FSFz) . De Bundeswehr heeft de Boxers de afgelopen jaren met succes in Afghanistan ingezet. De Nederlandse voertuigen stromen momenteel in bij de Koninklijke Landmacht. nedvlag

Het model

Na het 1/35 schaalmodel van de Boxer (waarvan in MIP 5-2011 een review heeft gestaan) heeft Revell dit model nu ook in 1/72 uitgebracht. Vanuit mijn werk bij het Nederlandse Boxer project heb ik Revell mogen ondersteunen bij het ontwikkelen van de kit en daarom ook één van de eerste proefpersingen mogen ontvangen.

Het 1/72 model stelt een Duitse GTFz voor, net als in de 1/35 kit. Omdat het om een proefpersing ging ontbraken bij mijn model de doos en de decals en was het plastic grijs van kleur. Gelukkig zat er wel een bouwbeschrijving bij waarop de decals en de mogelijke beschilderingen staan afgebeeld. De decals bieden de mogelijkheid om voertuigen van vier verschillende eenheden te maken, zowel in het Europese driekleuren vlekkenpatroon als in de kleuren die in Afghanistan worden gebruikt. De bouwbeschrijving bestaat uit 12 pagina’s in A4 formaat. Het model heeft iets meer dan 100 onderdelen en naast de 6 grijze gietramen zit er ook een doorzichtig gietraam bij met het bestuurdersvenster en de koplampbehuizingen. Om de kwaliteit van het model te vergelijken heb ik er ook een 1/72 Fennek en Fuchs bij gepakt. De kwaliteit van de Boxeronderdelen is goed maar hier en daar lijkt het toch iets minder als de Fuchs en Fennek. In vergelijking met deze kits is het oppervlak wat ruwer en zijn de belijningen net iets minder scherp. Hopelijk geldt dat alleen voor deze eerste persing (sommige onderdelen waren ook niet helemaal “volgegoten”). Iets dergelijk had ik bij de eerste persingen van de 1/35 kit ook gezien, dat zal heus nog wel goed komen. De bouw De passing van de onderdelen is opvallend goed, de wielophanging ging echt fluitend in elkaar. Ik adviseer wel om de gehele wielophanging (stappen 5 t/m 8) in één keer uit te voeren zodat enkele onderdelen tijdens de montage nog wat bewogen kunnen worden. De wielen bestaan elk uit 3 delen zodat het profiel van de banden goed uit de verf komt. Zoals gebruikelijk heb ik de wielen en andere breekbare onderdelen als spiegels en antennes pas na het verven vastgelijmd. Zelfs met alle voorzichtigheid is het natuurlijk niet gelukt om alle kleine onderdelen zonder breuken op het model te krijgen. Een spiegel en de sleepkabel zijn bij het hanteren toch gebroken. Dat is de prijs van fijne details. De passing van de “Drive module” op de “Mission module” was meteen goed, dus tot op dat moment liep alles uitstekend. Maar toen volgde het wapenstation… Op zich mooi gemaakt met weer de keuze tussen een .50 mitrailleur of 40mm granaatwerper, maar de patronenopvangbak aan de achterkant (stap 33) past niet geweldig en de 6 rookbuswerpers zijn bijzonder moeilijk te monteren. Ik ben zeker een uur bezig geweest voordat ik de 6 minuscule rookbusjes van hun paspen had ontdaan en enigszins in de juiste stand op hun steuntje had gemonteerd. De voertuigen die in Afghanistan zijn gebruikt hebben een aantal aanpassingen ondergaan die “in het veld” zijn uitgevoerd (zoals een luchtgeleider bij de koelluchtopening links boven de tweede as en extra rekken aan de achterkant voor bepakking). Die zitten niet in de kit en zullen dus zelf aangebracht moeten worden voor de beste weergave van die versies. Het bouwen heeft me ongeveer 5 uur gekost.

Verven en afwerken

De Bundeswehr heeft in Afghanistan twee kleurenschema’s toegepast die beide staan aangegeven in de bouwbeschrijving. Na het mengen van de voorgeschreven kleuren kwam ik er achter dat die er kleuren er behoorlijk naast zaten. Bovendien zijn er in beide versies verschillende kleuren toegepast. Revell geeft echter aan dat dezelfde kleuren gebruikt moeten worden, alleen in een andere volgorde. Ik hoop dat dit in de definitieve versie nog wordt aangepast. Zo niet, dan verschijnt hier in de MIP natuurlijk een advies voor de juiste kleuren. Ik heb zelf voor het Europese driekleurenvlekkenpatroon van groen, zwart en bruin gekozen. De kleuren heb ik wel wat lichter gemaakt omdat op deze schaal de kleuren snel te donker lijken. De basiskleur groen is gespoten en het vlekkenpatroon met zwart en bruin met de hand geverfd. Het model is afgewerkt met wat drybrushen, olieverf wash en krijtstof. Ik ben nog ongeveer 5 uur bezig geweest met spuiten, schilderen en afmonteren.

Conclusie

Een welkome uitbreiding van de Revell vloot van 1/72 moderne westerse militaire voertuigen. Het model komt uitstekend overeen met het origineel. Het recensiemodel is zeker niet slecht maar in vergelijking met de Fuchs en de Fennek net iets minder scherp, wat waarschijnlijk bij de serieproductie zal zijn verbeterd. Op het wapenstation na is het model een plezier om te bouwen. Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het model.

Reviewer (en adviseur!): Erik Keizer

revell-boxer-03198-a


 

Deze recensie is gepubliceerd in MIP 2014-3. Op deze IPMS NL site staat maar een heel beperkt deel van de recensies en artikelen uit ons blad Modelbouw in Plastic. Wordt U IPMS lid?