01.doosbew

merk:     Revell 
schaal:   1/76
doosnr.:  3221
aantal onderdelen:  87
prijs:  ca. 17,- Euro 

 

"eerste indruk" 

Op de doos van de Churchill bruglegger staat “NEW”. Dat is echter geenszins het geval. Het betreft een heruitgave van de oude Matchbox mal van 1983, het PK-nummer staat nog op de gietramen. Het is in deze schaal de enige Churchill met een petard mortier en in bruglegconfiguratie. De laatste heruitgave is van 2006, niet gek dus dat Revell heeft gekozen voor weer eens een nieuwe heruitgave.

Het model komt in de bekende slappe doos met voor- en achterflap. Er zijn 3 gietrekken in lichtgrijs plastic (dus geen driekleurig model zoals vroeger bij Matchbox). De zwarte rupsbanden zijn uitgevoerd in zacht plastic.

De handleiding is een meerkleurendruk boekje van 15 blz. waarin in 40 stappen de bouw, beschildering en plaatsing van de decals zijn weergegeven. De lengte van de tuidraden voor de brug is in millimeters nauwkeurig vermeld. Revell vermeldt de verfkleuren in zijn eigen nummers (en licht dat in 20 talen toe). Er zijn decals om 3 versies te bouwen, voor respectievelijk het 5e, 6e en 42e Assault Regiment van de Royal Engineers.  

Het model ziet er, ondanks zijn leeftijd, goed uit. Een beetje flash op een paar plaatsen, maar dat is niet storend. Op de “houten” brugdelen (onderdelen nr 50) zitten kleine krimpdeuken, dat is met wat plamuur prima op te lossen. Op de “metalen” brugdelen zitten de krimpdeuken aan de (niet zichtbare) binnenzijde. Enkele uitdrukpunten zitten in de tank; daar heb je geen last van. Op de “metalen” brugdelen en bovenop de koepel van de tank zijn ze wel zichtbaar en kunnen ze weg geplamuurd worden.

Het model is redelijk gedetailleerd, op de achterzijde op de romp zijn wat gereedschappen meegegoten in de mal. Bij een modernere mal zouden die waarschijnlijk als losse onderdelen zijn geleverd. De tankkoepel is gemaakt als een doosje met een onder- en een bovenzijde. Dat wijkt af van het origineel. Omdat de tank een brug voor zich uit moet tillen, geeft Revell aan dat je in de tank een gewicht van 20 gram moet aanbrengen. Ik heb de neiging zekerheidshalve wat meer lood in te bouwen. En uiteraard -klassiek Matchbox- zit er een ondergrondje bij om de bruglegger een gat te laten overbruggen. Dan heb je al een basis voor een diorama.
Een voordeel van deze Churchill boven die andere ouwe, van Airfix, is dat de loopwielen (11 aan iedere kant) aan de assen vast gegoten zitten en niet afzonderlijk gemonteerd hoeven te worden. Dat scheelt veel gepruts.

De prijs lijkt mij voor -gelet op de leeftijd van het model- best aan de pittige kant. Revell classificeert het model als moeilijkheidsgraad 4; dat is voor gevorderde bouwers. Gelet op de hele constructie met katrollen en tuidraden, kan ik mij daar iets bij voorstellen.

Met dank aan de IPMS voor het beschikbaar stellen van het model.

Reviewer:   Patrick Verschut

 

  • 01.doosbew
  • 02.AlleramenBEW
  • 03.RaamAbew
  • 04.RaamBbew
  • 05.RaamCbew
  • 06.decalsBEW

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 10 juni 2022