icm-45mm
MODEL : Soviet Antitank Artillery, 1941-42 (45 mm AT kanon)
MERK  : ICM
SCHAAL : 1/35

PRIJS : ca. fl. 35.-
KIT NR.: 35072
Sinds 1999 is het Oekraïnse ICM bezig om een serie militaire modellen uit te brengen in een serie over oorlogen van de 20e eeuw. De modellen uit deze speciale serie bestaan uit een model dat al sinds 1997 of 1998 door ICM wordt uitgebracht en dat wordt uitgebreid met iets extra's. In dit geval is het Russische 45mm AT kanon (ICM nr. 35021) aangevuld met een bemanning, een ammunitiewagen en twee paarden.
BOUW
De bouwbeschrijving bestaat uit aparte tekeningen voor het kanon en voor de wagen met de paarden. De bemanning is beschreven op de achterkant van de doos.
Het kanon bestaat uit 74 onderdelen. Er is de keus uit een versie met de korte en de lange loop (v.a. 1942). Daarnaast kan er gekozen worden uit spaakwielen en stalen wielen. Vooral de spaakwielen zijn prachtig weergegeven. Met deze keuzes zijn er allerlei variaties mogelijk. Daarnaast zijn er twee kisten, 18 granaten van drie verschillende typen en 6 lege hulzen.
De kleinste onderdelen zijn heel fijn gegoten. De passing van de onderdelen is meestal goed. Enkele openingen zijn echter niet groot genoeg voor de pinnen die er in moeten. Het model is in het algemeen accuraat. Slechts enkele kleine details kunnen nog iets mooier worden gemaakt. Zo is er een mondingsrem meegegoten. Het echte kanon had echter geen mondingsrem. Ook moet de loop worden uitgeboord omdat deze massief is gegoten. De assen zijn te lang zodat de wielen te ver uit elkaar staan. Kort de assen in zodat de wielen tegen het onderstel staan en schuur dan de assen wat smaller zodat de wielen er op passen. Verder zijn er wat kleinigheden die echter niet meer opvallen als het model klaar is.
De ammunitiewagen bestaat uit 44 onderdelen en heeft ook al weer van die mooie spaakwielen. Ook hier weer de ragfijn gegoten handgrepen en er is zelfs een reserve bladveer om aan de wagen te hangen. Je kan de wagen achter de paarden spannen maar er zijn ook de onderdelen om een vrachtwagen o.i.d. als trekker te gebruiken.
De bemanning bestaat uit vier figuren. Dit zijn duidelijk soldaten die aan de verliezende hand zijn: de officier is gewond en steunt op een stok, een soldaat kijkt angstig naar boven en een ander leunt zwaar op de ammunitiewagen, in een woord prachtig. Ze dragen de uniformen uit het einde van de jaren '30 en bieden veel mogelijkheden voor allerlei diorama's.
De paarden hebben slechts de belangrijkste tuigage. Om ze in te spannen is er nog wel wat extra werk nodig. De bouwtekening geeft duidelijk aan wat er aan riemen zelf bijgemaakt moet worden en hoe het een en ander in elkaar moet zitten.
De zeer uitgebreide schilderinstructies zijn aangegeven met Humbrol en Testors kleuren. Houd er rekening mee dat er wat vrijheid is om het kanon te schilderen. In Russische camouflagehandboeken werd aanbevolen om de camouflage van dit kanon aan te passen aan de omgeving door andere kleuren over de groene basiskleur te schilderen.

CONCLUSIE :
Dit is een goed model van een beroemd kanon. Op enkele details moet er zelf nog wat extra's gedaan worden. Doordat de lange loop en de stalen wielen aanwezig zijn kan ook de versie van na 1942 gebouwd worden. Als ICM op de ingeslagen weg doorgaat staat ons nog veel moois uit het oosten te wachten.

Reviewer: Almer Regter

2000-3