rev 03036 luchs box

MODEL:  SpaePz Luchs A1/A2
TYPE:  wielvoertuig verkenning / ondersteuning
MERK:  Revell 03036
SCHAAL:  1/35

OPMERKINGEN: Dit model lijkt bij het openen van de doos gecompliceerd door de vele onderdelen van de wielophanging, maar bij het bouwen van het model blijkt het dusdanig simpel te zijn, dat zelfs een onervaren bouwer dit ook tot een goed einde kan brengen.
Verder heb ik enige opmerkingen bij de bouw, maar dit zijn kleine dingen. De gevaarmarkerings-platen(stap 30 en 32) zijn niet van toepassing als je een SFOR voertuig maakt, dus weglaten. Voor het eleveren van het geschut (stap 43) moet je onderdeel 103 (bovenzijde toren) bijvijlen om het wat soepeler te laten gaan. Voor de rest laat dit model zich zonder problemen in elkaar zetten, maar je moet niet ongeduldig zijn met het maken van de wielophanging en gewoon de stappen van de overigens duidelijke bouwtekening volgen.
Bij de afwerking is het zaak dat alle onderdelen ( voertuig gereedschap ) op het model zitten, behalve de transparante delen. Dit om lijmvlekken te voorkomen na het airbrushen of verven. Tevens is bij dit model een stukje metaal draad meegeleverd voor de antenne. Deze kan je vastmaken op de beschreven manier, door de draad te verhitten en te proberen deze precies in de voet te smelten. Het kan ook anders door een gaatje te boren in de antennevoet en daar het metaal in te lijmen met superlijm, dit vind ik zelf makkelijker.

BESCHILDERING: dit is het NATO drie kleuren schema en vergt nogal wat tijd om dit goed te krijgen. Je bent gauw in de war door het schema zoals deze staat aangeven op de tekening. Daarom is het beter om te proberen foto's van het model te verkrijgen uit diverse vakbladen. Hierdoor krijg je een beter zicht op het patroon. Ik heb ervoor gekozen om eerst het groen op te brengen (Revell 65 brons groen), omdat deze kleur in het echt ook als eerste wordt gespoten. Daarna zwart (Revell 9 antraciet), omdat deze kleur het overgrote deel beslaat van het model. Als laatste tint bruin (Revell 84 leerbruin) opbrengen. Deze kleuren van Revell komen zeer goed overeen met de werkelijke kleuren. Nadat het model droog was heb ik de details geverft en de decals opgebracht. Dit ging zonder problemen maar je moet wel opletten dat je geen water vlekken op het model krijgt, want die tekenen zich duidelijk af op het model. Ik zelf heb gekozen voor het SFOR model omdat deze decals het model iets meer kleur geven.

CONCLUSIE: Het is een indrukwekkend model van een modern voertuig. De kit is goed gedetailleerd voor deze schaal, zoals de laatste tijd gebruikelijk is bij Revell. Nu nog hopen op een bijhorende set figuren van een bemanning voor dit model.

Reviewer:   Henk Pijper

1999-2

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd januari 2000