zvezda-t3476

T 34/76 type 1943
MERK: Zvezda (Italeri) no.3525
SCHAAL: 1/35

PRIJS: ca. f 45,
MODEL: Dit is een in 1998 door Italeri uitgebracht model van de welbekende T 34 tank. Sinds enkele jaren wordt er samengewerkt tussen het Russische merk Zvezda en Italeri. Zwezda maakt de modellen die dan eerst door Italeri en vervolgens door Zvezda worden uitgebracht. Dit model is de T 34 met het 76,2 mm kanon en met de zeshoekige toren die eind 1942 werd ge?ntroduceerd.
BOUW: De bouwbeschrijving is duidelijk. Het model is eenvoudig van opbouw. De passing van de onderdelen is heel goed, er is geen flash en de onderdelen komen makkelijk los van de gietramen. Het model is goed gedetailleerd. Het plastic is vrij zacht en daardoor makkelijk te bewerken. Bij mijn model was een deel van een rompzijkant verbogen. Dit was niet onoverkomelijk maar wel slordig. Hoewel dit bij een andere T 34 van Zvezda in orde was heb ik gehoord dat dit probleem vaker voorkomt. Het typische ruwe gietwerk van de toren is wel mooi weergegeven. De luiken in de toren en voor de chauffeur kunnen worden opengezet. De binnenkant van het chauffeursluik is mooi gedetail-leerd. Er is echter geen interieur, hetgeen bij tankmodellen helaas vaak voorkomt. Er is geen bemanning zodat de lege binnenkant wel erg opvalt als je de luiken open zet. Zelf iets van een interieur maken of de open luiken alsnog 'opvullen' met een bemanning zijn dan de mogelijkheden.
Een echt nadeel is dat alleen de stalen wielen zonder rubberen loopvlak zijn bijgevoegd. Deze wielen werden in 1942 ge?ntroduceerd omdat er onvoldoende rubber was. Maar tegen het einde van 1942 kwamen er weer wielen met een rubberen loopvlak. Voor de T 34 type 1942 is dat geen probleem maar dit type 1943/43 werd vaak met beide soorten wielen uitgerust. Het was dan gebruikelijk om in elk geval wielen met een rubber loopvlak te gebruiken bij de voorste wielen.
De rupsbanden zijn van stug vinyl. Elke rupsband bestaat uit twee stukken en het geheel past slechts met veel moeite om de wielen. Dat gaat echter zo moeizaam dat het risico bestaat dat je de wielen beschadigt. Het is beter om deze rupsbanden direct te vervangen door een after market set.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: De schaal-nauwkeurigheid is heel goed. De meeste maten wijken minder af dan een halve mm.
VERSIES: Er zijn decals voor drie uitvoeringen: de bruin over groen gecamoufleerde tank "Stalinjets", de groene "Donskoj Kazak" en in wintercamouflage de tank nr. "B 95".
CONCLUSIE: Een goed gelijkend en mooi gedetailleerd model van een welbekende tank. De hopeloze rupsbanden zijn echter nauwelijks te gebruiken en het is jammer dat er geen wielen met rubberen loopvlak bijzitten,

Reviewer: A.R ...

PIM 2001-5