1

T-62 Soviet main battle tank 

merk:      Zvezda
schaal:   1/35  
doosnr.:  3622
aantal onderdelen:   344
prijs:  ca. 27,50 Euro 

 

"eerste indruk" 

 
Onlangs is Zvezda met een model uitgekomen van een T-62. Deze T-62 zit verpakt in de bekende Zvezda stijl met slappe kartonnen buitendoos en een stevige blanco kartonnen binnendoos. De eerste indruk is positief, Zvezda heeft de afgelopen jaren een redelijke kwaliteitsverbetering ondergaan en deze bouwdoos is in de lijn van die nieuwe kwaliteit, wat het plastic, ontwerp en pasnauwkeurigheid betreft.
Er zijn in totaal 7 gietramen inclusief een transparant deel. Afwezig zijn: foto-ets, aparte roosters en sleepkabels. Alles is goed en strak gegoten in de inmiddels ook bekende lichtgrijze kleur. Er is geen flash en weinig of geen uitstootlittekens. Ook de gietstructuur aan de buitenkant van de toren is redelijk goed weergeven hoewel het volgens mijn eerste indruk iets ruwer zou kunnen. Er is nul interieur aanwezig.

De T-62 die Zvezda als onderwerp heeft genomen, is een vroege, zelfs een hele vroege uitvoering.
Dat is te zien onder andere aan het motordek dat nog de oude luiken heeft zoals ze bij de allereerste uitvoeringen en het prototype zichtbaar waren. Ook het ontbreken van de mogelijkheid tot het plaatsen van een machinegeweer op/bij het toegangsluik van de lader wijst hierop. Dat is wel een beetje een eigenaardigheid van Zvezda, die neemt bij heel veel, althans van haar Russische tank en pantservoertuigenmodellen, een vroeg ontwerp, soms zelfs een prototype als voorbeeld voor haar bouwdozen. Dat is niet altijd gunstig als je wat wilt ombouwen of verbeteren.

Dit model komt met de inmiddels bekende Link en Length rupsbanden en geen rubberen banden of allemaal losse schakels. Dat heeft voor- en nadelen. Doordat het een vroege versie betreft is de ombouwcapaciteit naar andere versies in dit geval beperkt dan wel niet aanwezig. Zvezda biedt weliswaar in deze doos de mogelijkheid van 2 versies, maar dat klopt niet helemaal. Want de tweede versie is eigenlijk de doorwadende (onder water te rijden) uitvoering van de eerste versie.

Voor een doorwadende uitvoering zijn echter niet alle voorzieningen om te diep te kunnen doorwaden in de doos aanwezig, zoals de waterdichte afdekking voor de roosters op het motordek. Het is een beetje onzinnig om hem op die manier te gaan bouwen, dus het blijft bij 1 versie die te bouwen is. Maar op die mogelijkheden kom ik in het latere bouwverslag nog terug.

De bouwbeschrijving is luid en duidelijk en biedt geen verrassingen. Wat wel vreemd is, is de start van de bouw met de geschutstoren en dan de romp, en als de laatste doen we weer wat details aanbrengen op de toren. Normale wijze is de romp, het loopwerk als eerst aan de beurt en dan de verdere opbouw en als laatste de toren.

Er zitten natuurlijk ook decals bij, maar die geven middels losse cijfers alleen de mogelijkheid om een cijfercombinatie op het voertuig weer te geven. Er zijn verder geen kentekens present van onderdelen waarbij de tank dient, wat bij Russische tanks eigenlijk ook niet nodig is.

Zo te zien laat dit model zich bouwen tot een mooie vroege T-62 die in 1968 bij de bezetting van Tsjecho-Slowakije in deze vorm dus nog is ingezet. Er is dus wel degelijk een dioramapotentie.
Over de T-62 zelf (historie e.d.) zal ik in het latere bouwverslag wat vermelden, voor deze eerste indruk voert dit te ver.

 

Korte conclusie 
Met de 344 onderdelen, waarvan het grootste deel toch in het onderstel en loopwerk gaat zitten, vind ik het, wat de moeilijkheidsgraad betreft, een gemiddelde bouwdoos.
Vergeleken met de oude Tamiya T-62 (die eigenlijk te groot in schaal is, gezien de dimensies) en de verschillende Trumpeter opties (deze versie echter niet, en vaak stukken duurder) biedt Zvezda een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en is het een aanrader!.

Met dank aan IPMS Nederland en Zvezda voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.

Reviewer:   Marc Tempels

 

 • 1
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 27 januari 2022