tamiya-kzfw-b

Pz.Kpfw. III Ausf. N

MODEL Tamiya

Doosnummer:  MM-35290.

SCHAAL: 1/35

Prijs Circa € 47,-.

Nieuw model? Voor het deel dat het een Ausf. N maakt (2008), maar verder gebaseerd op het bestaande Tamiya-model van de Panzer III Ausf. L (35215).

Aantal onderdelen

Een heleboel! Met vinyl rupsbanden en fotogeëtste roosters en als extraatje twee vizieren voor een MG-34 machinegeweer.

Bemanning:  twee figuren zijn bijgevoegd. Eén is de commandant die in de koepel gezet kan worden, zoals deze al bij de Panzer III Ausf. L werd geleverd en ook een nieuwe figuur die naast de tank gezet kan worden in verschillende poses. Beide zijn volledige figuren.

Algemeen:  De Panzerkampfwagen III (Pz.Kpfw. III) was één van de werkpaarden van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd voortdurend opgewaardeerd met een steeds zwaarder kanon en extra bepantsering. Medio 1942 was de rek er uit en werd hij als gevechtstank vervangen door de Panzer IV. De Panzer IV had tot die tijd een kort 75 mm kanon en kreeg toen een lang 75 mm kanon. Er bleven dus heel veel korte 75 mm kanonnen over. Die werden gebruikt om ondermeer de Panzer III mee te bewapenen. Een ingewikkeld verhaal dat leidt tot deze uitvoering van de Panzer III.

Bouw en passing

Een plezierige verrassing is dat Tamiya hetzelfde gedaan heeft als het Duitse leger in 1943. Je krijgt een eerdere versie van de Panzer III met daarbij een nieuw 75 mm kanon. In dit geval de Panzer III L met een lang 50 mm kanon. Voor de echte twijfelaars onder ons misschien niet zo leuk: je kunt er namelijk ook een Panzer III Ausf. L van bouwen. En als je echt creatief bent, kun je ook andere vroege versies bouwen als je het 50 mm kanon inkort en nog wat kleine aanpassingen verricht. Wat betreft de bouw zijn er geen problemen. Dit is gewoon weer Tamiya-kwaliteit. Alles past zonder problemen en de detaillering is goed. Voor wie meer wil is er ook een metalen loopje met groeven (trekken en velden) en een geëtst setje met metalen roosters voor de luchtinlaten. Alle luiken kunnen open gemonteerd worden. In de toren is de redelijk volledige achterkant (sluitstuk) van het kanon aanwezig. Er is dus al een mooie basis om verder te detailleren als je alles openzet. Er is maar één ding dat ik mis. En dat is het bagagerek dat op veel Panzer III’s op het achterdek stond.

Decals en beschildering

De kit levert drie versies. Eén donkergrijze met witte vlakken als wintercamouflage. Een tweede in een tweekleuren woestijnschema in Tunesië in 1943 en een derde in het standaard driekleurenschema van bruin en groen over een zandgele ondergrond. Deze derde is van de slag bij Koersk. De kleurenschema’s worden in de bouwbeschrijving uitgebreid beschreven.

Conclusie

Een heerlijk te bouwen kitje van de laatste versie van de Panzer III. En omdat het lange 50 mm kanon er ook bij zit, kun je er ook vroegere versies mee bouwen.

Referenties

Voor deze review heb ik uitgebreid het internet gebruikt. Het boek “Achtung Panzer #2: Panzer Mk.III” (met dank aan Erik Bosch) was onmisbaar om een weg te vinden in het doolhof van de vele versies van deze tank.

Het recensie-exemplaar is beschikbaar gesteld door Reyne en Zn., de voormalige importeur van Tamiya.

REVIEWER: Almer Regter  

mei 2010