toga wz 34 box

Model :   Wz.34 pantserwagen
Merk :    Toga (eerst uitgebracht door Certi en later ook door AGA)
Schaal : 1/35

De Wz.34 is een pantserwagen uit Polen. Deze pantserwagen werd gebruikt voor verkenning in de periode voor de Tweede Wereldoorlog tot en met september 1939.

Het TOGA model is een eenvoudig model. Er waren wat veranderingen nodig aan de voorkant van de motorkap en aan de ophanging van de voorwielen. De koepel, luiken en assen passen slecht. De wielen zijn wat te klein.


De beschildering is het kleurenschema van voor 1936. Dit zijn zandgele (Xtracolor X394 en bruine (Humbrol 186) vlekken over een olijfgroene (Humbrol 117) ondergrond. De vlekken zijn zwart omrand met een 0,35 mm tekenpen.

Er is slechts een hele lichte weathering toegepast. Het was tenslotte vredestijd en deze pantserwagens reden vooral over de weg. De zomer in Polen is warm en stoffig. Met een mengsel van lichtgrijs en lichtbruin is langs de onderkant wat "stof" aangebracht. De hoeken en randen zijn lichtjes gedrybrushed. Meer weathering heb ik niet gedaan. Op termijn wil ik de scharnieren en paneellijnen nog een donkere wash geven. Maar daar heb ik mij nog maar niet aan gewaagd nadat een poging op een ander model hopeloos mislukte.

Samenvattend: een leuk model van een ongewone pantserwagen.

Reviewer: Almer

toga wz34 1

Doos van de oude CERTI uitgave:

toga wz 34 certi

 

Oorspronkelijk werd deze recensie gepubliceerd in de IPMS PIM augustus 1998