Dozen Tiger Revell en Zvezda
 
 
Merk:  Zvezda
Onderwerp: King Tiger Ausf. B
Schaal: 1/72
Kitno 5023

en.... vergelijk met de Revell Tiger II Ausf. B (kit 03129) , beiden op schaal 1/72

Van de redactie mocht ik de Zvezda 1/72 King Tiger, of Tiger II, als recensiemodel ontvangen. Zelf had ik nog een Revell 1/72 Tiger II liggen. Het leek mij aardig om beide kits eens te vergelijken.


Eind augustus 1944 werd de Schwere Panzer-Abteilung 506 uitgerust met gloednieuwe Tiger II tanks. Na een korte trainingsperiode werd deze afdeling naar het westelijke front gestuurd. In de nacht van 23 op 24 september kwamen deze tanks aan in Zevenaar. Hier werden 2 eenheden richting Arnhem gestuurd en de derde eenheid ging door richting Aachen. De tweede compagnie werd ingedeeld bij de 10e SS-pantserdivisie en werd in de Betuwe ingezet. De derde compagnie werd ingedeeld bij de 9e SS-pantserdivisie en nam daar deel aan de gevechten in Oosterbeek tegen de 1e Engelse luchtlandingsdivisie. Dit alles om operatie Market-Garden in Duits voordeel te willen beslissen.


Het Zvezda model heeft doosnummer 5023 en de Revell heeft doosnummer 03129. Beide betreffen de variant met de zogenaamde Henschel Turm, dus het latere productiemodel. Wat meteen opvalt is dat beide kits geen Zimmerit hebben. Voor beide modellen heb ik een aftermarket setje Zimmerit van Atak gebruikt. Dit setje was bedoeld voor het Revell model maar paste ook goed op het Zvezda model. Omdat deze Zimmerit van heel dun giethars is, heb ik het voorzichtig losgesneden en daarna met Tamiya lijm op de modellen geplakt. Doordat deze Tamiya lijm zo dun is kruipt het achter het giethars en komt alles goed vast te zitten. Waar de Zimmerit meer aanmoediging nodig had heb ik vloeibare secondelijm gebruikt. De voor- en achterzijde van de koepel en de achterkant van de romp heb ik wel met iets dikkere secondelijm vastgezet. Wat ook weer opvalt is dat deze Atak onderdelen meteen op het Zvezda model passen. Dus wat de maatvoering betreft past deze aftermarket set heel goed terwijl hij voor het Revell model bedoeld is.


Maar hoe past nu dat Zvezda model? Op de doos staat dat het snap-fit is. Dus lijm is niet nodig. Bij de meeste onderdelen klopt dit ook. Voorzichtig aandrukken en het zit vast. De passing is gewoon prima! Ik heb ervoor gekozen om daarna wat Tamiya lijm te gebruiken om er voor te zorgen dat het vast blijft zitten. Dit model richt zich echt op de wargamer, kinderen en beginners. Je zet hem zo in elkaar. Door de gebruikte methode ontkom je er niet aan dat details wat eenvoudiger worden uitgevoerd. Gereedschap, luiken etc. alles zit er al op. Wat ik echt een sterk punt vind zijn de rupsbanden. Die bestaan uit één stuk. In de handleiding staat duidelijk beschreven hoe je die het beste aan kunt brengen. Als ik de rupsbanden met foto’s van het 1:1 model bekijk zien ze er realistisch uit.


De meeste onderdelen kun je niet verkeerd op hun plaats zetten. De pinnetjes zijn zo gemaakt dat het echt niet fout kan. Ze passen maar op één manier en je kunt ze dus niet omdraaien of links en rechts verwisselen.


Als verbeteringen kun je voor de radiatoropeningen een ets-setje of gaas van een theezakje gebruiken. Hiermee voorkom je dat je dwars door de tank kijkt. Bij het plaatsen van de stalen kabels moet je wel wat lijm gebruiken. Een paar extra locatiepinnetjes waren hier misschien handig geweest, maar een beetje superlijm doet wonderen. Wat wel opvalt is dat de hijsogen aan de toren erg groot en buitenproportioneel zijn.

Het Revell model bestaat uit meer onderdelen dan het Zvezda model. Het Revell model richt zich dan ook op de meer gevorderde bouwer. Ook hier past alles prima en heb je weinig moeite nodig om het model in elkaar te zetten. Het gereedschap en wat meer losse details vragen wat aandacht om ze los te maken van het gietraam. De steel van een spade heb je zo gebroken. Maar deze details maken het dan ook echt af.

Wat meer aandacht nodig heeft zijn de rupsbanden. Deze bestaan uit een hoop losse onderdelen en moeten nauwkeurig aangebracht worden want anders hou je een stuk over of kom je een stuk tekort. Goed droogpassen en de lijm laten drogen is hier het devies. Je bent al snel een paar avonden bezig om de rupsbanden goed op het model te laten passen.

Voor de afwerking heb ik gebruik gemaakt van Vallejo verf. Vallejo heeft hiervoor een set uitgebracht. Dit is set 78.414 German Camouflage 1943/1944. Op de achterkant van de verpakking staat stap voor stap beschreven hoe en in welke volgorde je de kleuren moet aanbrengen. Dit werkt echt prima en ik dan dit dan ook aanbevelen.

Bij beide kits zitten ook decals. Omdat ik van beide modellen een tank van de Schwere Panzer-Abteilung 506 wilde maken kon ik de decals uit de Revell doos gebruiken. Die uit de Zvezda doos heb ik niet gebruikt. De “3” had het verkeerde lettertype en met decals uit de reserve doos heb ik dan maar de 211 gemaakt.

Als ik beide modellen zo naast elkaar zet zijn ze wat mij betreft bijna even lang, breed en hoog. Wat schaalnauwkeurigheid betreft doen ze dus niet veel voor elkaar onder. Het Revell model is net wat gedetailleerder. De rupsbanden zijn wat lastiger in elkaar te zetten. Het Zvezda model richt zich op de wargamer/beginner. Beide modellen hebben geen Zimmerit. Als je een Tiger II wilt bouwen van het najaar 1944 dan hoort dat er wel bij.

Maar ja, welke zou ik kopen? Ik moet zeggen, het merk Zvezda is voor mij nog een onbekende. In een winkel zou ik min of meer automatisch voor de Revell doos gekozen hebben. Maar nu ik beide gebouwd heb vind ik dat de Zvezda kit met wat moeite en extra detaillering ook tot een mooi resultaat kan leiden.

Als ze zo naast elkaar staan is het soms moeilijk om meteen te zeggen dit is het Zvezda model of dit is het Revell model.

Met dank aan de importeur voor het ter beschikking stellen van het Zvezda model.

 

Reviewer:   Arie Vos

  • Boven_Zvezda_onder_Revell
  • Boven_de_Zvezda_turret_onde_die_van_Revell_voorzien_van_Zimmerit_van_ATAK
  • Decals_Tiger_boven_Zvezda_onder_Revell
  • Dozen_Tiger_Revell_en_Zvezda
  • Links_Zvezda_rechts_Revell
  • Links_Zvezda_rechts_Revell._Let_op_de_Zimmerit
  • Revell_Tiger_onderdelen
  • Zimmerit_van_ATAK
  • Zvezda_Tiger_onderdelen

 

dit artikel werd op de website gepubliceerd 29 december 2019