zvezda sherman 0

Sherman M4A2

merk:      Zvezda    
schaal:   1/35
doosnr.:  3702
aantal onderdelen:   277
prijs: circa 20,-  Euro

 

Ik ga me niet wagen aan een korte historie over deze, naar de Amerikaanse generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog William Tecumseh Sherman, tank. Ik laat dat graag aan de specialisten over gezien de ongelooflijk vele versies van deze beroemde tank. Ook gezien het gegeven dat ik 3 maanden de tijd heb om het model te bouwen volgens IPMS-richtlijnen en dat zou ten koste gaan van de bouwtijd. Mocht u zich erin willen verdiepen, leef u uit op het internet. Overigens is deze M4A2 het eerste model dat met een dieselmotoren is uitgerust. Twee GMC 6-71 krachtbronnen leverden 375 pk.

Wellicht iets minder bekend is het gebruik van de Sherman door het Russische leger in de Tweede Wereld Oorlog, ontvangen onder het Lend-Lease program. Onder dit Lend-Lease programma werden 4.102 exemplaren van deze middelgrote M42A versie naar Rusland verscheept. 2.007 ervan werden uitgerust met het originele 75 mm kanon en 2.095 met het verbeterde 76 mm kanon. Het Russische leger ontving maar liefst 18,6% van alle onder het Lend-Lease Programma geleverde Sherman tanks. De eerste exemplaren met het 76 mm kanon werden geleverd in de late zomer van 1944. In de zomer van 1945 waren inmiddels meerdere gepantserde eenheden van het Rode Leger gestandaardiseerd met de Sherman en niet meer afhankelijk van de bekende T-34. Bij de tankbemanningen stond de Sherman in hoog aanzien en hij werd positief beoordeeld vanwege de betrouwbaarheid, onderhoudsgemak, over het algemeen goede vuurkracht (76 mm kanonversie), fatsoenlijke bepantsering en het hulpaggregaat (APU) om de accu’s van de tank opgeladen te houden zonder de hoofdmotor te starten zoals bij de T-34 nodig was. Ook het feit dat de Sherman veel minder vatbaar was ontploffingen als gevolg van ontploffende munitie in vergelijking met de T-34. Nadeel was het feit dat ze een verhoogde kans op kantelen hadden bij ongelukken, botsingen of extreem ruw terrein vanwege het hoge zwaartepunt.

 

Het model

Het Zvezda model maakt het mogelijk om naast een Amerikaanse uitvoering een Russische versie te bouwen behorend tot de 1st Mechanized Corps, Belarus (Wit Rusland), juli 1944 en het 244th Tank Regiment, Jalta, april 1944. Ik ga voor één van de Russische mogelijkheden.

Deze Sherman is het vierde model van Zvezda dat door mijn handen gaat. Bij het eerste, de Stuka zu Fuss, moet nog afgemaakt worden, was ik niet bijster enthousiast. Dun plastic, af en toe verbogen waardoor het samenbouwen wat moeilijker is. Overigens, ik denk al gauw 5 jaar geleden. Inmiddels 2 recentere modellen verder, de T-34 en de Bumerang, is mijn mening enigszins bijgesteld. Zvezda heeft zeker stappen gemaakt en de modellen zijn sterk verbeterd van kwaliteit. Deze Sherman is er geen uitzondering op.

Het model zit verpakt zoals standaard bij Zvezda en dunne doos met flappen en daarin een stevige kartonnen doos.
Inhoud 8 grijze gietramen en 1 voor de heldere/glas onderdelen. Uiteraard een bouwbeschrijving, niet in kleur. Een blad met de kleurenschema’s en het decalvel.
Het geheel is wel een beetje samengeperst in een cellofaan omslag waardoor er wat onderdelen zijn losgeraakt. Bij andere beschrijvingen heb ik zelfs gelezen dat er onderdelen daardoor zijn afgebroken.
Opvallend: de toren inclusief daarbij behorende onderdelen is helemaal glad uitgevoerd terwijl mijns inziens deze wel degelijk van een ruwe gietstructuur moeten hebben. Wel zijn er serienummers boven de toren en naast de loop “meegegoten”. Tja, ga je nu de toren bewerken dan ben je de serienummers kwijt!
De monding van de kanonsloop kent twee verschillende opengeboorde mondingsonderdelen. Het verschil tussen de twee is mij niet duidelijk en word in de beschrijving ook niet uitgelegd.
De motorafdekking heeft overigens ook geen gietstructuur.
De sleepkabel is meegegoten in plastic en gebogen, maar is uiterst fragiel. Blijkt dus ook vaak te breken.

Verder zijn de rupsbanden van hetzelfde plastic als het model en bestaan uit lange en korte stukken en losse schakels. De luchtroosters van het motorcompartiment zien er prima uit. Bij nameting was de hoek van de frontplaat 44 graden tegen de officiële 47 graden. Zeker acceptabel voor een model op deze schaal. Het “glaswerk” bestaat uit heldere plastic delen voor de periscopen, de koplampen en de kijkglazen voor de koepel van de commandant. Goed helder uitgevoerd en hierin onderscheid Zvezda zich bijvoorbeeld al van Revell die helemaal niets bijleverde voor de twee Leopards 1 die ik hiervoor gebouwd heb.

Decals zijn zonder vorm- en kleurfouten wat niet al te ingewikkeld is met maar drie kleuren.

De bouwbeschrijving is gewoon zwart wit gedrukt en bestaat uit 18 stappen, maar met veel tussenstappen. De kleurenbeschrijving bestaat uit 1 velletje kleurendruk waarvan op de ene kant de Amerikaanse versie en u raadt het al op de andere kant de Russische opties.
Voor kleuren wordt verwezen naar de Zvezda kleuren (in het Russisch) met een vertaling naar Tamiya. Mogelijke bouw-opties:

M4A2 Sherman No. 8392, Aberdeen Proving Ground, Maryland USA, december 1943
M4A2 Sherman No. C30 „CAESER“, 2nd Tank Battalion, US Marine Corps, Tinian, Mariana Islands , juli 1944
M4A2 Sherman, No. 152, Sovjet 1st mechanized corps, Belarus, juli 1944
M4A2 Sherman, No. 203, Sovjet 244th tank regiment, Yalta, april 1944

 

Conclusie

O.K., "Beste Sherman Kit aller tijden" is misschien een beetje overdreven voor dit model. Maar we denken ook niet dat dit het doel van Zvezda was of is. Positief, een moderne kit zonder gietfouten, uitwerpmarkeringen die, voor zover we kunnen nagaan, vrij eenvoudig te bouwen is, waaraan ook de mooie segmentkettingen bijdragen. Een minpunt is de ontbrekende gietconstructie op relevante componenten en de ontbrekende lasnaden. Beide zijn eigenlijk belangrijke kenmerken van een modern model à la 2021.
Maar wat echt vervelend is, is de gebrekkige verpakking waarin alle gietramen in een zak zijn gepropt, wat leidde tot 2 losse onderdelen van de gietramen en naar ik heb gelezen soms ook het breken van een onderdeel.
Oké, dus de bouwdoos heeft duidelijk zijn zwakke punten. Sommige hiervan kunnen echter door een klein initiatief (zelf gietconstructie en lasnaden maken) worden gladgestreken of relatief eenvoudig worden gerepareerd of vervangen (sleepkabel). Als je het aanbod van Zvezda vergelijkt met andere fabrikanten, zie je dat de M4A2 van Zvezda minder dan 50% kost van een M4A2 van Asuka. Terwijl Asuka als het ware de "Sherman upper class" vertegenwoordigt, is de Zvezda-reeks een solide middenklasse model, om bij dit imago te blijven. Het is uiteindelijk het budget van de koper dat hier beslist.
Aan te bevelen!

Met dank aan IPMS Nederland en Zvezda voor het ter beschikking stellen van het model.

Reviewer:  Fred Bachofner

 

 • zvezda-sherman-0
 • zvezda-sherman-10
 • zvezda-sherman-11
 • zvezda-sherman-12
 • zvezda-sherman-13
 • zvezda-sherman-14
 • zvezda-sherman-15
 • zvezda-sherman-16
 • zvezda-sherman-17
 • zvezda-sherman-19
 • zvezda-sherman-3
 • zvezda-sherman-4
 • zvezda-sherman-5
 • zvezda-sherman-6
 • zvezda-sherman-7
 • zvezda-sherman-8
 • zvezda-sherman-9

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 21 mei 2021