m4a3 00

Sherman M4A3 (76) W

merk:      Zvezda    
schaal:   1/35
doosnr.:  3676
aantal onderdelen:   322
prijs: circa 24,-  Euro

 

"eerste indruk" 

Net als bij mijn verhaal over de Zvezda kit van de M4A2 ga ik me niet wagen aan een korte historie over deze, naar de Amerikaanse generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog William Tecumseh Sherman genoemde tank. Mocht u zich erin willen verdiepen leef u uit op het internet met hier wat goede links:
http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html
https://www.theshermantank.com/
http://usarmymodels.com/

In dit geval heeft Zvezda besloten het model in doos 3676 uit te brengen als M4A3 (76) W versie.

Met de introductie van de Tiger en Panther tanks aan het eind van de Tweede Wereld Oorlog bij de Duitse eenheden maakte het de noodzaak duidelijk om de Shermans uit te rusten met een krachtiger kanon dan de 75 mm die op dat moment in gebruik was. Dat werd de M4A3 met een 76 mm kanon. De “W” staat voor “wet”. Dit wil zeggen dat de patronen geplaatst zijn in containers met een mengsel van water, antivries en een anti-roestmiddel. Het risico van het ontploffen van de aldus geplaatste munitie was een stuk lager. Operationeel gebruik leerde echter dat er vaak meer munitie werd meegenomen dan de normale opslag wat het “voordeel” min of meer weer teniet deed. Het enige externe verschil dat ik heb kunnen vinden, maar ik ben geen Sherman expert, is het ontbreken van extra pantserplaten op de zijkanten.

Voor mij is dit het 5e Zvezda model dat ik ga bouwen waarbij de eerste, de “Stuka zu Fuss”, een van de eerste Zvezda modellen op de markt was. Dit model was van een duidelijk mindere kwaliteit qua pasvorm en zeker ook qua plasticsoort (erg dun) dan de huidige modellen. Ik kan niet anders zeggen dan dat Zvezda met elk model haar kwaliteit verbetert afgezet tegen de prijzen zolang het hun eigen modellen betreft. Bij hun heruitgegeven modellen kan het wel eens minder zijn.
Dit model van de Sherman M4A3 (76)W is een verbeterde versie van hun eerste uitgave en van dezelfde kwaliteit.

Dit model van Zvezda is wederom verpakt in een flip top kartonnen doos met binnenin een dikkere kartonnen doos ter bescherming. In de doos, in tegenstelling tot het eerste Sherman model, zitten nu twee plastic zakken met de gietramen wat beter voorkomt dat onderdelen (af)breken. Verder een hersluitbaar zakje met de heldere plastic delen en een decalvelletje. Zelf vind ik dat je dat beter niet kunt doen omdat het de decals kan beschadigen. De bouwbeschrijving met een los kleurenschema completeert het geheel.
Alle onderdelen zitten verwerkt in 10 grijze spuitgiet frames en 1 al eerder genoemd klein helder plastic frame. Vervelend te zien dat de twee grootste frames aan één kant behoorlijk kromgetrokken zijn. De bouw zal moeten uitwijzen of ook de onderdelen verbogen zijn.

De bouwbeschrijving geeft twee verschillende versies aan, bijvoorbeeld verschil in de bovenkant van de toren. Wat ik heel slecht vind van Zvezda is dat de bouwbeschrijving, maar ook het kleurenschema niet duidelijk laten blijken wat nu versie 1 of versie 2 is. Wellicht ben ik daarin een oen, maar mijn uitgangspunt is altijd dat een beginner, die wil gaan bouwen en geen zin heeft in veel onderzoek of nazoekwerk gewoon voorgeschoteld moet krijgen wat nu bij wat hoort. Over de beperktheid van zowel de bouwbeschrijving als ook de kleurenschema’s heb ik al eerder opmerkingen gemaakt. Dat kan en moet veel beter is mijn mening.

Het heeft mij behoorlijk wat tijd gekost om zo goed als zeker de juiste versie te kunnen bepalen die ik wil gaan bouwen en ik ben er niet uit, althans voor wat betreft de vroege en late T23 koepel. In beide versies heb ik echter fotobewijs van de vroege T23 koepel, waarvoor is dan de late bedoeld? De markeringen kloppen dan niet. Tenzij Zvezda bedoeld heeft ons ook de late versie te “schenken” waarbij we dan de markeringen zelf maar moeten uitzoeken.

De onderdelen aan de frames zijn van dezelfde kwaliteit als van de eerste Sherman van Zvezda, goed en gedetailleerd. Negatief is het feit dat zowel de loop als de mondingsvlamdemper over de lengte in twee delen is uitgevoerd. Dat was bij de eerste Sherman ook al zo, helaas heeft Zvezda daar niets mee gedaan, is niet meer van deze tijd denk ik. Inmiddels is er een after-market versie (zonder mondingsvlamdemper) beschikbaar. Ook evenals bij de eerste Sherman zijn beide koepels helemaal glad in tegenstelling tot de realiteit. Ruw gegoten staal en zou volgens discussies geen lasnaden hebben. Hiervoor zou ik wat extra onderzoek doen om het echt zeker te weten. Ik hoop daarop bij de bouw terug te komen. De voorkant van romp en een stukje bovendek hebben ook de ruwe gietstructuur. Zelf aanbrengen dus. De sleepkabel is meegegoten in plastic en gebogen, maar is uiterst fragiel. Een keuze om die te vervangen door iets beters. De rupsbanden zijn van hetzelfde plastic als het model en bestaan uit lange, korte en losse rupsonderdelen. De luchtroosters van het motorcompartiment zien er prima uit. Bij na-meting was de hoek van de frontplaat 44 graden tegen de officiële 47 graden. Zeker acceptabel voor een model op deze schaal.

Het “glaswerk” bestaat uit heldere plasticdelen voor de periscopen, de koplampen en de kijkglazen voor de koepel van de commandant. Goed helder uitgevoerd en hierin onderscheidt Zvezda zich bijvoorbeeld al van Revell dat helemaal niets bijleverde voor de twee Leopards 1 die ik hiervoor gebouwd heb.

Decals zijn zonder vorm- en kleurfouten voor zover ik dat kan controleren.


Mogelijke bouwopties:

Versie 1. M4A3(76)W, Dec 7th from the 67th Armored Regiment, 2nd Armored Division “Hell on Wheels”. One of the first US tanks in Berlin. American Sector, Innsbrucker Platz. July 1945. Exact number of the tank in company D is unknown. (zie foto Bundesarchive, free for publication).

Versie 2. M4A3(76). Narvik II 501e RCC 1ere compagnie, (Free) French Army .
Bij de informatie die ik heb kunnen vinden over deze specifieke uitvoering staat nergens de indicatie van “W(et)” genoteerd. Verder heb ik alleen foto’s kunnen vinden van de van rubber voorziene loopvlakken voor de rupsbanden, niet de ijzeren die Zvezda hier levert! 

Conclusie
O.K., "Beste Sherman model aller tijden" is misschien een beetje overdreven voor dit model, net als voor de eerste versie. Maar we denken ook niet dat dit het doel van Zvezda was of is. Positief, een moderne bouwdoos zonder gietfouten of uitwerpmarkeringen die, voor zover we kunnen nagaan, vrij eenvoudig te bouwen is, waaraan ook de mooie rupsband-segmenten bijdragen. Een minpunt is de ontbrekende gietconstructie op relevante componenten en de ontbrekende eventuele lasnaden. Beide zijn eigenlijk belangrijke kenmerken van een modern model à la 2021 en de loop in twee delen! De verpakking is al beter dan bij de eerste Sherman maar blijft “strak in het pak” zitten. Terugstoppen is niet aan de orde.

De bouwbeschrijving is gewoon zwart/wit gedrukt en bestaat uit 24 stappen, maar met veel tussenstappen. De kleurenbeschrijving bestaat uit 1 velletje kleurendruk waarvan op de ene kant de Amerikaanse versie en u raadt het al op de andere kant de Franse optie.

Voor kleuren wordt verwezen naar de Zvezda kleuren (in het Russisch) met een vertaling naar Tamiya.

Oké, dus het model heeft duidelijk zijn zwakke punten. Sommige hiervan kunnen echter door een klein initiatief (zelf gietconstructie en lasnaden maken) worden gladgestreken of relatief eenvoudig worden gerepareerd of vervangen (sleepkabel). Met name voor de Amerikaanse versie is er een grote hoeveelheid mogelijkheden, getuige de vele foto’s die ik daarvan gezien heb, om met extra’s aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld de extra “bepantsering” met zandzakconstructies, complete betonconstructies en extra beplatingen. Goed onderzoek is hier ook weer het halve werk. Ik heb zo’n 45 publicaties specifiek over de Sherman in mijn archief waarin heel veel moois te vinden is.

Let wel op bij die extra bepantsering met zandzakken. Generaal Patton was een fel tegenstander hiervan en stond dat bij de onder zijn commando opererende eenheden absoluut niet toe. Best een probleem bij eenheden die later onder zijn commando werden geplaatst. Er is een foto bekend waarbij hij boos wegloopt bij een Sherman met zandzakken.
Ik heb niet specifiek kunnen vinden dat de hier getoonde US-eenheid onder zijn commando stond, maar ben ook geen foto’s tegen gekomen van Shermans met zandzakken!

Als je het aanbod van Zvezda vergelijkt met andere fabrikanten, zie je dat de M4A3 van Zvezda minder dan 50% kost van een M4A3 van Asuka. Terwijl Asuka als het ware de "Sherman upper class" vertegenwoordigt, is de Zvezda-reeks een solide middenklasse model, om bij dit imago te blijven. Het is uiteindelijk het budget van de koper dat hier beslist.

Aan te bevelen en Ik ga voor de Amerikaanse uitvoering. De complete recensie volgt zo snel mogelijk.

Met dank aan IPMS Nederland en Zvezda voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  Fred Bachofner

 

  • Typisch_67th_Armored_Regiment_2nd_Armored_Division_Sherman_in_juli_Berlijn_foto_Bundesarchive_free_for_publication
  • m4a3-00
  • m4a3-1
  • m4a3-10
  • m4a3-11
  • m4a3-12
  • m4a3-13
  • m4a3-14
  • m4a3-15
  • m4a3-16
  • m4a3-17
  • m4a3-3
  • m4a3-4
  • m4a3-5
  • m4a3-6
  • m4a3-7
  • m4a3-8
  • m4a3-9

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 3 januari 2022