t90 0
  

merk:      Zvezda
model:    T-90 MS   
schaal:   1/72
kit nr. :    5065
aantal onderdelen: 198
prijs:       ca. 15 Euro
 

De T-90MS is de nieuwste versie van de Russische T-90 gevechtstank en heeft verschillende kenmerken van de T-14 Armata, (Russisch: Т-14 "Армата"), een tankontwerp van de volgende generatie gebaseerd op het Armata Universal Combat Platform. Vanwege de budgettaire en productieproblemen van dat laatste programma wordt de T-90MS, zeker de komende jaren, de belangrijkste tank van het Russische leger. Daarnaast hebben India en Egypte aangegeven deze nieuwe versie van de T-90 te willen kopen en is er belangstelling uit Koeweit, al heeft dit land de beslissing over de aankoop voorlopig uitgesteld.

Het 1/72 Zvezda model van deze nieuwste gevechtstank van het Russische leger zit in een mooie omdoos met daarin een stevige kartonnen binnendoos. Daarin zit een gesealde plastic zak met 4 grijze gietramen met 196 onderdelen en 1 zwarte voor de twee rupsbanden.

t90 7

De details zien er piekfijn uit en sommige onderdelen lijken bijna te fijntjes om zonder breken uit het gietraam geknipt te worden. De rupsbanden zijn als één recht onderdeel gegoten en moeten straks om de loopwielen gebogen worden. Helaas zit er geen mal in de doos, wat het voor beginnende bouwers wat lastig kan maken om de rupsbanden goed op het model te krijgen.

t90 6

De bouwbeschrijving is zoals we van de nieuwste Zvezda bouwdozen gewend zijn; duidelijke lijntekeningen met twintig bouwstappen die aan helderheid weinig te wensen over laten.

De keuze van de camouflage-opties is nogal beperkt en laat alleen de bovenkant en 1 zijkant zien van het driekleuren splinterschema van de demonstratietank zoals die in Koeweit te zien was. Er is ook geen link met het decalvel met twee garderegiment vlaggetjes en 6 rijen met witte torennummers van 0 tot en met negen.

De eerste indruk van het plastic is in elk geval positief, het aantal uitvoeringsopties wel wat mager.

Met dank aan de Zvezda importeur en de IPMS Nederland voor het recensie-exemplaar.

Reviewer:  Peter Ibes

 

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 15 januari 2021