Airfix

Door Meindert de Vreeze / September 2012 (bijlage bij de IPMS Douglas A-4 Skyhawk special....)

LET OP: nieuwe AIRFIX kit, uitgebracht zomer 2012

airfix-a4b

Dit is een heel nieuw 1/72 model van Airfix van een vroege Skyhawk versie met een korte neus, dus een A-4B of A-4P / Q / S). Deze kit is ook verschenen in combinatie met een goede Airfix Sea Harrier ("dogfight doubles") maar het is dezelfde kit maar met andere decals. De 75 onderdelen zijn in licht plastic en fijntjes met ingegraveerde paneellijnen. Het glaswerk is netjes maar alleen voor een "dichte cockpit". Wil je de kap open, dan moet je wat zagen want een deel van de romp is niet bij de kap gegoten.

Al de onderdelen zitten met dikke stukken aan de gietramen, dus netjes loszagen.

Er zit geen bult op de romp, deze kwam er pas op latere Skyhawks. De cockpit is een eenvoudig maar natuurlijk klein. Wat riempjes en schilderwerk doen al wonderen.

Er zitten losse slats bij de vleugel, wat mooi is omdat deze vaak naar beneden staan bij een geparkeerde Skyhawk. Bovenop de vleugels zitten geen spoilers, wat correct is voor een vroege Skyhawk. Deze kun je dus prima maken van deze kit.

De vortex generators op de vleugel zien er goed uit.

Het neuswiel is meegegoten met de neuswielstijl wat jammer is want er is dan minder detail. Wel correct is dat het wiel niet stuurbaar is voor de vroege versie. Ook de hoofwielen zijn correct voor een vroege versie. De vijf pylons zijn niet helemaal correct voor een vroege versie. De 'stores" zijn eenvoudig met wat brandstoftanks, 2 Snakeyes en wat andere bommen. Afhankelijk van welke kost je maakt is het de moeite stores uit andere kitjes of weaponstores te halen.

De losse A-4B kit heeft decals voor US NAVY VA-95 van de USS Intrepid, jaar 1966. ( De "double kit" Skyhawk doos heeft decals voor een Argentijnse Falkland oorlog kist van Grupo 5, jaar 1982).

Dit is een leuke vroege Skyhawk van Airfix en voor een belachelijk lage prijs.