ESCI A-4E , A-4F

Door Pat Beentjes (bijlage bij de IPMS Douglas A-4 Skyhawk special....)


 

A-4E Blue Angel versie

Een mooi kitje van ESCI met een redelijk gedetailleerde cockpit. Merkwaardig is dat de romp ingegraveerd en de vleugels opliggend detail hebben. Overigens is dat vleugeldetail wel heel fijntjes gedaan en zijn met name de spoilers heel bescheiden blopjes. Omdat de beschildering spekglad was zou het echter correct zijn om de vleugeldetails weg te schuren (maar natuurlijk wel de kleppen en spoilers zichtbar houden). De slats zijn een geheel met de vleugel. Bij de Blue Angels en de meeste agressorkisten werden ze in dichte stand gezekerd. Bij de vliegbewegingen die zij uitvoeren maakt het plotseling openen van de slats het vlieggedrag onvoorspelbaar vermoed ik. Bij deze kit zijn alle wielafmetingen goed. Haal de kleine ECM antenne onder de neus weg, de Blue Angels hadden die niet. De transfers lijken goed, hoewel ik nog niet aan het gebruik ben toegekomen. Ik heb wel een setje Microscale nr 72-138 dat ligt te popelen om toegepast te worden.

a4e-esci-box2

Opmerking: dit is een combinatiesetje voor de A4 Blue Angels en T-38 Thunderbirds. Aanbevolen! Bij deze kit valt verder de heel mooie bouwbeschrijving op met drie foto's van de echte kisten waar de beshildering goed op te zien is. 

a4e-esci-kit3

Het merk Fujimi brengt ook een 1/72 doosje Blue Angels uit waar gekozen kan worden uit de tweezitter en de eenzitter. Helaas moet je dan bij de eenzitter die mooie slats dicht monteren, en dat voor die hoge prijs!


ESCI A-4F Aggressor

Deze kit (no 9003) uit 1984 is gelijk aan die van de Blue Angels met toevoeging van de electronica rug en kanonnen. Het is wat vreemd dat er te kiezen valt uit drie versies die allemaal voorzien zijn van die hoge rug. Die is namelijk niet nodig voor de aggressortaak en wordt daarom meestal meteen verwijderd.

 a4f-esci-box

De slats zijn vast gemonteerd aan de vleugel en dat klopt met de meeste foto's die ik van de aggressors heb gezien. Dat is gedaan om ongewenste vliegeigenschappen te voorkomen en de agressors vliegen alleen vanaf het vaste land en hoeven de slats dan niet te gebruiken.

a4f-esci-parts

Omdat ik de Israelisch aandoende beschilderingen al een keer had toegepast wilde ik de twee tonen groen kist van Key West maken. In het Detail and Scale boek U.S. Navy Adversary Aircraft staat een foto van dit toestel met als onderschrift dat hij in twee tonen blauw is geschilderd. Ik heb de juiste kleuren helaas niet kunnen vinden. 

Veel plezier met deze ESCI modellen!

Pat Beentjes