Italeri Skyhawks (diverse kits: A-4E/F, A-4M )

Door Pat Beentjes (bijlage bij de IPMS Douglas A-4 Skyhawk special....)


 

A-4E/F 'Hotrod'

Deze kit van Italeri is kennelijk een basis voor ook andere uitvoeringen want het kielvlak is van boven voorzien van de langwerpige antenne die voorkomt bij de A-4M. Weghalen dus en vervangen door de bijgeleverde andere tip. Het is op zich geen onaardige kit en lekker goedkoop. De slats zitten weer vast, de wielkasten zijn aardig gedetailleerd en alle huidbeplating is als opliggend detail te zien. De achtervleugel is aan de voorzijde bij de aansluiting met het kielvlak een mm te groot, eenvoudig te corrigeren.

a4-ital-kit3

Wielen zijn redelijk hoewel ook hier de hoofdwielen weer iets te groot zijn. (Een van de drie uitvoeringen op het voortreffelijke transfersetje is voor het toestel afgebeeld in U.S. Navy Airwings, Flamboyant markings, pg 63 van Rene Francillon ).

a4-ital-kit2

 

a4-ital-kit6

 


A-4M

 

Het enige verschil met de bovengenoemde A-4E zijn de antennes aan weerszijden van de neus en de antenne op de top van het kielvlak.

sky03

a4m-ital-box

Ik heb de slats losgemaakt en het neuswiel voorzien van de extra telescoop.

a4m-ital-parts

Voor de beschildering heb ik gekozen voor de Microscale nr 72-227 set. Naast een standaard marines versie worden op deze set alle transfers voor de Israelische demo kist Skyhawk II en de aan de marines geleverde laatste productiekist geleverd. Mooi beschildering en leuk naast mijn Airfix prototype. De bovenkant van de romp is ultramarijn (Humbrol 14) en de rest standaard light gull grey en wit.

sky01

Bij het aanbrengen van de transfers bleek dat zowel de bies met vlaggen op de romp als de woorden Skyhawk op de staart en het woord NAVY/MARINES op de rugpod iets te groot waren. Bij het ontwerpen is waarschijnlijk de verkeerde verkleiningsfactor gebruikt. Door iets te sjoemelen met de plaats en afmeting van de rompster was het op te lossen.

a4decals a4m-ital-cockp

Een andere ook zeer fraaie set is Microscale nr 72-430 met de transfers voor o.a. de de VMAT-102 kist met een rode havik op de romp en een rood kielvlak en een met de zwarte staart zoals in de kit. De verleiding is groot om die ook te bouwen!

De kleine cockpit werd nog wat gedetailleerd met riempjes.

Ik maakte het laatste gebouwde echte exemplaar van de Skyhawk uit deze kit:

a4-lastone

Meer informatie van deze "laatste" Nr 2960 hier...

 

Veel plezier met de Italeri kit! 

Pat Beentjes