Matchbox A-4M Skyhawk

Door Pat Beentjes (bijlage bij de IPMS Douglas A-4 Skyhawk special....)

 sky10

Niet lachen, maar ik val wel voor de Matchbox aanpak. Hoewel de detaillering van deze 1/72 bouwdoos meer lijkt op die van een fregat uit de WO 2 hebben ze goede afmetingen, mooie transfers en voor mij belangrijk: zeker vroeger fraaie boxart. Bij dit kitje zijn die Marskanalen aanwezig op de romp maar hebben de vleugels opliggend detail.

De ondersteldetaillering is ook een beetje grof, zou te verhelpen zijn met de white metal set of zelf maken. Ik heb de extra neuswielstijl ook toegevoegd en een heel klein pitotbuisje op de neus. Ook nog de handle aan de schietstoel en wat verwering ("weathering") maken het geheel appetijtelijk.

Het beste zijn nog de meegeleverde Matchbox transfers: heel aardig en heb ik daar goede ervaringen mee. De clou is echter de beschildering die ik voor deze kit in gedachte had. Ik heb set Microscale 72-227 gebruikt en die bevat transfers voor een toestel van de Naval Weapons Evaluation Facility in Kirtland. De rechtervleugel is boven en onder zwart. De linker wit.

De rechterbovenhelft van de romp is wit en de onderhelft wit terwijl dit bij de linkerkant omgekeerd is. Zo wordt zo'n modelletje nog ludiek ook! In het genoemde Squadron boek over kleurrijke A-4's staat een foto. Deze kist nr. 8148 is te zien in het Quonset Museum op Rhode Island, maar helaas staat wel de hele geschiedenis maar geen foto op het 'net'.

Je kunt dus een eenvoudige kit een heel aardig aanzien geven met het kleuren schema, zeker bij de Skyhawks!

Op bijgaande foto een model met MicroScale decals afgewerkt van Meindert de Vreeze (kijk ook eens op zijn website....)

a4m-match

Veel plezier met dit Matchbox model!

Pat Beentjes