Er zijn  veel modellen van de tweede generatie AV-8B Harrier verschenen voor de plastic modelbouwer in diverse schalen. (De eerste generatie Harrier bouwdozen vind u op deze andere Harrier webpagina...).

De  AV-8B historie zijn we kort hier beschreven...

Artikel uit 1995 van Meindert de Vreeze en Bas Damen (C) Copyright IPMS Nederland. Enige updates later ook toegevoegd.

KIJK OOK BIJ DE 1/72 MODELLEN FOTO GALLERIJ...


Schaal 1/144

Dragon AV-8B , GR.5

Dragon heeft als eerste in 1989 Harrier II op deze schaal uitgebracht. Het verschil tussen de Dragon AV-8B en GR.5 kits zit in een verdikking onder de neus en twee extra pylons voor de GR.5. Als stores zijn gunpods, 2 Sidewinders en twee rocketpods bijgevoegd. Eerste indruk: het Dragon model toont te lang doordat de romp te slank en te smal is. De neus toont vreemd gedrongen, en verhoging op neus voor canopy is veel te groot. De spanwijdte van deze kit is 4mm te klein, en de LEX platen zijn veel te smal. Let op de verkeerde vleugel panelling. De vorm van de uitlaatstroomlijnkappen (tussen inlaat en voorste uitlaten en tussen voorste en achterste uitlaten) is onjuist. Een aantal kleine details missen: vortex generators op vleugels, antennes, blow-in doors in inlaten, inlaatjes op romprug, fuel vent.  Ook uitgebracht door Dragon in een DML doos circa1991 en veel later door het merk ACE in 2008.

dragon-av8b-144-2  dragon-av8b-144-4

dragon-av8b-144  dragon-av8b-no1

av8b dml 144

 

Dragon USMC AV-8B + HARRIER II

Uit de schaal 1/144 serie waarbij ook de GR5 zogenaamd ook uitgebracht. Ook in doos no 4617 AV-8B met decals voor USMC VMAT-203 en VMA-513 met in de doos twee modellen, zogenoemd een Twin Pack. Zie hierboven

 

Revell AV-8B

Dit is een heruitgave uit 1998 van het Dragon model. Geen verbeteringen aan het model, wel mooiere decals van USMC VMA-542 in Operatie 'Desert Storm'. Ook uitgebracht door ACE in 2008.

rev04025

 

FOXONE

Het schijnt dat dit merk in 2017? ook een tweezits TAV-8S Matador voor een Spaanse kist heeft uitgebracht op 1/144. Is ook in meerdere dozen uitgebracht.

 tav 8s foxone 144

 

PLATZ

Dit merk heeft de goede 1/144 F-Toys AV-8B ook uitgebracht in 2018.

platz av8b 144

 

 

 


Bouwdozen Harrier AV-8B tweede generatie op Schaal 1/72

Italeri AV-8B

Dit is een kit uitgebracht in 1982 die niet echt fantastisch is. Het stelt het prototype van de echte AV-8B voor, dus niet een YAV-8B met alleen de nieuwe vleugel. Een aantal kenmerken van deze kist zijn dat er geen refueling probe op zit, er mist voor de staart op de bovenkant van de romp een antenne, geen LEX en wel een wing fence op die plek, dubbele inlet doors, alsmede een test probe op de neus. Dit alles zit wel bij de kit en dat is netjes. (Dit alles moet u dus veranderen als u een reguliere AV-8B wil bouwen van deze doos). Tevens zitten er LEX platen bij de kit voor een latere versie. Er zitten wel wat foutjes in de kit: geen pitots op de neus, geen antenne onder de rechter voorste uitlaat, geen yawvane, geen antenne op de romp ter hoogte van de vleugel. Ook zitten er grote sinkholes op de bovenkant van de vleugel, de flaps en de wingtips.

Wegplamuren is niet moeilijk, maar alle opliggende panellines verdwijnen hier ook mee. De positielichten op de romp en bij de speedbrake zijn niet echt mooi. Verder zijn de gunpods gewoon erg slecht. Ze lijken volstrekt niet op de Amerikaanse versie (en ook niet op de Britse). Bovendien zijn de strakes op de gunpods ook te klein. Tevens is de bewapening wat summier. De specifieke grote brandstoftanks missen bijvoorbeeld. Ook zitten er geen vortex generators op de vleugel. De canopy mist in vooraanzicht de bolle vorm die de echte kist duidelijk heeft. Als laatste punt nog de "airdam": die mist, net als bij alle andere AV-8B modellen, met uitzondering van de Esci kit. De decals zijn voor het prototype, dus erg kaal, geen squadron markings etc. Kortom, wat bewerkelijk, maar er is een redelijke AV-8B van te maken.

italeri-av8b-72 

Italeri AV-8B night attack

Deze uitgave doos #193 uit 1991 is een lichte verbetering van de vorige kit, maar er zitten nog steeds geen pitots, antennes, yaw-vane, grotere strakes op de gun of bolle canopy op, etc. Er zijn nu wel vortex generators op de vleugel en is er een refueling probe bij. Maar het is geen goede night attack versie. De inlaat bij de staartwortel is niet langer gemaakt en er zijn ook geen chaff/flare dispensers. Alleen de FLIR op de neus is toegevoegd. Kortom, eigenlijk gewoon een betere "normale" AV-8B. Let op of je de oude of nieuwe LEX monteert.

Italeri GR.3 / GR.5 / GR.7

Kit uit 1990 gebaseerd op de oude kit met dezelfde fouten als AV-8B night attack. Maar dit is een Amerikaanse basis versie en dus missen alle Britse karakteristieken, behalve de Sidewinder rails, maar die kloppen niet erg. De antennes onder op de ventral vin en de chaff/flare dispenser bij de speedbrake mist. Decals voor 1 sqn in groene camouflage uitvoering. Ook kit van de GR.3 met kit no. 1278, zelfde kit als boven. Ook een kit als "GR.7"

italeri-gr3-harrier  italeri-gr7

Italeri TAV-8B

Hoewel deze kit doos 172 uit 1989 voor een tweezitter is met dus nieuwe romp, zitten precies dezelfde fouten erin als de eenzitter. Dus nog steeds een redelijke kit, maar niet echt bijzonder. Op de staart onder het rudder mist rechts een grote bult (alleen tweezitter). Let op dat er maar een pylon per vleugel is net buiten de outrigger wheels. De binnenste flap fairing, waar gewoonlijk een pylon zit bij de eenzitter, moet nu fors verlengd worden. Zie tekening [11]. Decals voor een versie van VMAT 203 in groen grijs wrap around schema.

italeri-har72

Esci RAF GR.5

Deze kit doos no.  9060 uit 1988 is ook niet erg goed. Globaal dezelfde fouten als de Italeri kit. Geen vortex generators, geen yawvane, geen antennes, geen bolle cockpit, verkeerde missile rails voor de GR.5 (wel goed voor AV-8B), geen antennes onder op de ventral fin, geen chaff/flare dispenser bij de speedbrake, maar wel de airdam tussen de strakes. Ook zit er voldoende bewapening bij. Geen goede kit voor de Britse uitvoering. Decals voor RAF nr 1 sq.

 

Esci AV-8B

Doos 9060 met dezelfde basis commentaar als GR.5, alleen de Sidewinder rails missen niet meer. Decals voor 3 versies: VMAT 203 in 3 tone groen grijs lichtgrijs, VMA 331 eveneens in 3 tone, en een in two tone groen grijs wraparound van VMA 231. Let op oude en nieuwe LEX.

 av8b esci 72

Esci-ERTL GR.5

Zelfde kit uit 1989 als hierboven maar dan in ook een ERTL doos no.9065.

ertl-gr5

 

Testor AV-8B "Supercarrier"

Deze uitgave uit 1988 is hetzelfde als de Italeri kit uit 1982.

testor-av8b-super 

Airfix GR.5

Een goede kit (zoals kit no. 4038) uit 1991 van de Britse Harrier II GR.5. Er zitten netjes de scheve vortex generators op. Ook is geprobeerd de klepjes op de inlaat te modelleren. Dit is volstrekt niet goed gelukt, maar hierdoor wel makkelijker om het op het model aan te passen. Wel ook hier nog wat opmerkingen. Het heeft opliggende panellines, geen yaw vane, geen antenne onder rechter voorste uitlaat, geen airdam (bewerkelijker om te herstellen). Ook de vleugel-romp verbinding is niet mooi, maar verder een goede kit. Verder opletten dat de flap fairings onder de vleugel meegegoten zijn in de pylons. Als je dus geen pylons gebruikt, de flapfairing uit de pylon zagen en op het model plakken. Tevens is de binnenste flap fairing wel erg dik. Alle neuzen zitten er bij voor een GR.5, GR.7, T10, AV-8B. Ook de decals zijn goed en uitgebreid voor nr 1 en 3 sqn. Een goede kit om als basis te gebruiken.

airfix harrier-gr5

 

Airfix RAF GR.7

Dit is de GR.5 met de GR.7 neus en lijkt uit 1992 te zijn. Zelfde commentaar als GR.5. Tevens kan van deze kit volgens de beschrijving een AV-8B gebouwd worden, maar dit kan echt niet. De typisch Britse details moeten dan er allemaal af (antennes onder ventral fin, chaff/flare dispenser bij speedbrake, antennes op staartpunt anders dan AV-8B, etc). Decals voor een GR.7 van RAF 4 sqn en een AV-8B van VMA 214.

airfix gr7-harrier airf-gr7-box2

 De kit is in diverse nieuwe versies uitgebracht, zoals voor een RAF GR9A in een "Starter" set met ook acryl verf. Ook door HELLER:

av 8b gr7 heller 72

 

Airfix RAF GR.7 en GR.9  (nieuw mal

Zelfde kwaliteit als de nieuwe Sea Harriers van Airfix. De panel lines zijn wat grof overdone. Mooie decals. Goede bewapening erbij. Poging tot detailering van de inlet door covers.

airf-gr9

 

Airfix RAF T.10

Dit is de tweezitter kit no. 4040 uitgebracht toen proto net vloog. De decals zijn dus een gok. Het serial van de eerste machine is ZH653, welke waarschijnlijk bij 233 OCU geplaatst zal worden. De fouten zijn dezelfde als de Airfix GR.5. Alleen ook hier mist de bult onder het rudder aan de rechterkant. Het rudder mag ook niet doorlopen tot op de staartpunt. Het is net zo hoog als de eenzitter. Panellines dichtplamuren, bult aanbrengen en nieuwe rudder panelline ingraveren. Deze kit is hetzelfde als de Heller TAV-8B. De gravering van de low-visibility-lights in de neus zit waarschijnlijk verkeerd. Zie tekening [9]. Let op dat er maar een pylon is. Zie commentaar Italeri TAV-8B.

airfix-t10  airfix-t10-2

Heller AV-8B

Dit is dezelfde kit uit 1992 als de Airfix GR.5 met de AV-8B neus. Zie aldaar. Leuke decals o.a. voor een spaanse EAV-8B. Maar het is nog steeds de Britse Harrier GR.5 of GR.7 en dus moeten de typische Britse details verwijderd worden. Let op de LERX.

heller-av8b 

Heller TAV-8B

Dit is het Airfix T10 model voor VMAT-203 en de Italiaanse marine. Wederom leuke decals. Fouten zijn dezelfde als de Airfix GR.5. En alle Britse details dus weghalen. Let ook hier erop dat er maar een pylon is. Zie commentaar Italeri TAV-8B.

 

Hasegawa AV-8B Harrier II Plus

Dit model is zeer goed met prima detaillering. De onderdelen zijn heel fijn. Hasegawa brengt modellen vaak opnieuw uit met diverse nieuwe doosafbeeldingen en nieuwe decals.

has-har72  has-av8b

Aeroplast AV-8B

Zo af en toe duikt er een raar merk op, zoals van Aeroplast op schaal 1/72 een McDonnell Douglas AV 8B kit no. 90004

aeroplast-av8b 

 

Sword

Dit merk heeft een shortrun kit uitgebracht in 2016 van de T10 / T12.

av8b t10 sword 72 

 

 

 


Bouwdozen Harrier AV-8B Schaal 1/48

Monogram AV-8B

Goede kit van Revell-Monogram op 1/48 met slechts een paar puntjes op te merken. De schietstoel lijkt niet helemaal op de Amerikaanse Stencel 10B. De neuswieldeuren zijn dicht gegoten (jammer als je ze open wilt), er zijn opliggende panellines i.p.v. ingegraveerde. Wel zijn de deuren op de luchtinlaat heel netjes open gezet. De brandstoftank zit aan de pylon gegoten.

rev6658-48

Revell AV-8B Night Attack

Dit is een snaptite kit. Dus makkelijk in elkaar te zetten. En als zo een model bekeken lijkt de kit best goed! Echter als je er iets moois van wil maken zitten er de volgende fouten in: de hitte afschermende plaat (blastshield) achter de laatste uitlaat zit vast tegen de romp gegoten i.p.v. een apart onderdeel. De opliggende panellines lijken wat enthousiast van grootte. Geen yawvane, antennes etc. Geen airdam. Wel heeft men geprobeerd de openstaande inlaatdeuren na te bootsen en dat lijkt heel redelijk. In ieder geval makkelijk te verbeteren. Bovendien ook de grote brandstoftanks erbij etc. Wel als enige kit uitgerust met de verlengde inlaat bij de staartwortel.

 

Hasegawa AV-8B

Dit is een heel goed model wat in verschillende dozen en decals is uitgebracht, bijvoorbeeld de kit. no 09940 AV-8B HARRIER II PLUS met titel 'VMA ACE OF SPADES'. Een andere doos is kit no. 07228 AV-8B Harrier II Plus.

 has-av8b-spades-48  

av8b hasegawa 48 1

 

Ook uitgave in 2010 als GR.9 met wederom vele (dure) dozen met andere decals.

av8b gr9 hasegawa 48 1

 

Eduard

Deze uitgave van de GR7/ GR9 uit 2016 is gebaseerd op de Hasegawa kit uit 2007 maar met extra onderdelen in o.a. giethars en gekleurde etched metal details.

av8b g7 eduar 48

 

Heritage T10 conversie

Heritage Aviation heeft op 1/48 een conversie uitgebracht voor een tweezit T10, deze is voor de Hasegawa 1/48 Harrier (ook Revell doos). Resin met ook decals.

 heritage-t10-conversion

Alitaliano??

Er is een zeldzame conversie kit ook om een TAV-8B te maken, van Alitaliono ??? op 1/48

tav8b-48

 


 

Bouwdozen Harrier AV-8B   Schaal 1/32

Trumpeter AV-8B

December 2009 heeft Trumpeter een AV-8B uitgebracht op de schaal 1/32. Het basis model is prima en goed gedetailleerd. De pylons zijn hier en daar onnauwkeurig en kunnen verbeterd worden. De neusvorm is niet helemaal 100% correct in zijaanzicht. Voor het windscherm moet het wat "vetter".

av8b trumpetere 32

 

Trumpeter AV-8B  RAF GR.7

Deze grote kit is ook uitgekomen in RAF uitvoering. Zelfde basis fouten als bij de AV-8B basis kit.

trump-gr7-raf 

Trumpeter AV-8B  "Harrier Plus"

De kit van de Harrier Plus kit no. 02286 met ook basis fouten als bij de AV-8B basis kit..

trump-av8b-32-na


Bouwdozen Harrier AV-8B Schaal 1/18

MERIT / Hobby Boss

MERIT heeft in 2015 een zeer dure grote kit uitgebracht in schaal 1/18 welke ook door Hobbyboss is uitgebracht.

av8b merit 18  av8b hobbyboss 18

 


Kleurenschema's Harrier AV-8 tweede generatie

Kleuren voor de AV-8B buiten het normale kleurenschema om:

Rood:

 • positielicht op de romp.
 • positielicht onder de romp bij speedbrake.
 • positielicht op de linker wingtip.
 • rode dot op de neus deuren. Groen:
 • positielicht op de rechter wingtip Geel:

Als je voor de low-visibility positielichten decals gebruikt, niet, anders de lichtjes zelf verven. Beetje mat geel/grijs kleurtje.

Lichtgrijs:

 • Alle ondersteldelen, ook binnenkant van de deuren, moeten grijs, tegen het witte aan.
 • Op de wingtips zitten een paar "antenne knopjes" die grijs moeten. Tevens op de uiterste staartpunt ook een paar hiervan. Gun Metal:
 • De achterste 2 uitlaten binnen en buiten. De voorste twee alleen de binnenkant.
 • De twee blastshields net achter de twee achterste uitlaten.
 • De neus van de refueling pijp.

Aluminium:

 • De oleo's.
 • De bovenste gedeelte van de yaw-vane.
 • De 2 pitots bij de neus.
 • De neus sensor moet achter het glas aluminium worden.

Zwart:

 • De antenne op de romp ter hoogte van de vleugel.
 • De inlaat aan de wortel van het vertikale staartvlak
 • Alle straaluitlaatjes (wingtips,staartpunt)
 • Als er geen decal voor is, de streepjes net voor het horizontale staartvlak op de romp om de hoek van het stabilo aan te geven.

Versie kleuren schema's :

Erg veel schema's... een overzicht...

 1. Engelse GR.5 of GR.7 of T.10: bovenop Nato dark green bs 381c.285 en onderop lichen green bs 4800 12b21.
 2. Engelse GR.7: air defence grey all around.
 3. Amerikaanse AV-8B prototypes hadden 4 schema's, maar de eerste 25 productie kisten hadden de kleuren FS34079, 36173, 36440, of volgens andere bronnen 34064, 36099 en 36440.
 4. Amerikaanse AV-8B normale schema werd een wrap around van 2 kleuren, nl. FS34079 en 36173 of (meest betrouwbare referentie) 34064 en 36099. Sorry, voor de Amerikaanse kleuren spreken de bronnen elkaar tegen.
 5. Amerikaanse AV-8B new tactical schema is zoals een F-16, n.l FS36118 , 36231 en 36320.
 6. Amerikaanse AV-8B's in de golf oorlog hadden diverse nieuwe kleurenschema's: zie Scale Models september 1991.
 7. Amerikaanse AV-8B night attack en TAV-8B ook waarschijnlijk FS34064 en 36099.
 8. Spaanse EAV-8B en Italiaanse AV-8B plus en TAV-8B: van boven FS36375 en onder FS36495.

Decal Sets Harrier AV-8B

Er is erg veel verschenen! Een greep....

 1. MicroScale/ SuperScale set 72-584 AV-8B schema's in groen-grijs VMA-223, 311 331.
 2. Micro set 72-585 AV-8B schema's in groen-grijs VMA 231 VX5 en new tactical grey schema VMA 331.
 3. Micro set 72-586 Data set voor de AV-8B.
 4. Micro set 72-625 AV-8B in groen-grijs en grijs-grijze experimentele schema's ten tijde van de golf oorlog. VMA 203, 211, 214, 231.
 5. Micro set 48-247 AV-8A van VMA-231, -513, -542.
 6. Micro set 48-410 AV-8B van VMA-203 211 214 231 sqn
 7. Modeldecal nr 100 GR.5 van RAF 1, 3 en 233 sqn.
 8. XTRA decal no 12 RAF GR.5 groene schema.
 9. Modeldecal nr 115 RAF GR.7 groene schema.

 


(De eerste generatie Harrier bouwdozen vind u op deze andere Harrier webpagina...)

KIJK OOK BIJ DE 1/72 MODELLEN FOTO GALLERIJ...

 

 

 

De eerste serie Harrier artikelen werd gepubliceerd in MIP 1995 en op de website 2012 als Harrier Special