Het gebruik van LEDs in de modelbouw....
Een LED lampje wordt vaak gebruikt voor licht effecten in de modelbouw! Een LED geeft weinig warmte , gaat lang mee en gebruikt weining stroom. Maar.....
Een LED lampje kan je meestal niet zo aansluiten op een batterij, omdat deze een andere spanning levert dan het lampje nodig heeft. Om het allemaal duidelijk te maken, even een voorbeeld: de witte led die ik in een model gebruik brandt op 3,3 Volt. Mijn batterij levert 5,2 Volt; 1,9 Volt te veel voor mijn led-je. Als ik nu een weerstand van 100 Ohm gebruik "eet" deze de overtollige 1,9 Volt op en brandt mijn (witte) led-je als de beste.
LEDs en WEERSTAND
Berekenen
De truc om LED lampjes correct te laten werken is dat je moet bepalen welk weerstand je nodig hebt. En dat gaat heel handig met een weerstands calculator op internet. Die op http://www.ledtuning.nl/nl/resistor-calculator is een hele mooie.
Het invullen gaat als volgt: bij "Led drempelspanning"
vul het aantal volt in dat je led nodig heeft om te branden. Dat staat op de verpakking van de ledjes, op internet op de website waar je de ledjes koopt, of kun je vragen in de winkel.
vul het aantal leds dat je in serie laat branden in, voor een enkele led is dat altijd 1.
vul je voedingsspanning in. Dat is het aantal volt die je batterij of accu levert. Dat staat op de batterijen of accu's die je gebruikt.
Nu zijn we klaar met invullen en kun je laten uitrekenen welke weerstand je nodig hebt. Druk op de knop "Bereken" .... en je ziet in het onderste gedeelte van het scherm van alles ingevuld worden.
Alleen zijn de eerst twee getallen en de kleurcode van de weerstand interessant. Het eerste getal geeft precies aan hoeveel Ohm weerstand je nodig hebt. Alleen....... een weerstandje met die waarde bestaat helemaal niet. Weerstanden worden namelijk in een bepaalde reeks gemaakt . Weerstanden met tussenliggende waarde bestaan niet. Daarom wordt aangegeven welke weerstandwaarde de eerst volgende in de reeks is. En die waarde vind je in het tweede veld met de naam. Afgerond standaard E-12 reeks waarde. Maar wat je echt nodig hebt is de kleurcode van de toe te passen weerstand. Hiermee kun je uitzoeken welke weerstand je precies moet hebben.
Je weet nu wat je in je model kan aanbrengen! Veel plezier ermee!
Kleurcode
De waarde van een weerstand staat in de vorm van een kleurcode op de weerstand gedrukt. Bij het lezen van de waarde van de weerstand moet je de gouden of zilveren ring aan de rechterkant houden De eerste 2 gekleurde ringen stellen een cijfer voor en de derde het aantal nullen dat je erachter moet zetten. De vierde ring is de tolerantie. Deze geeft aan hoeveel procent de waarde die op de weerstand gedrukt staat afwijkt van de werkelijke waarde.. Bijvoorbeeld: Rood - Paars - Bruin - Goud is 270Ω (ohm) en Oranje - Wit - Geel - Goud is 390000Ω, met andere woorden 390 KΩ (kilo ohm).