HINTS en TIPS

   Lees hier de lijst met web-updates van Hints en tips...

Achtergrond

Modelbouwers hebben techniekjes nodig om te bouwen. Tips zijn dus handig. In deze rubriek veel tips uit het "Hints & Tips boek" van jaren geleden. Modelbouwmaterialen veranderen en dus zijn deze tips zo veel mogelijk aangepast als iets handiger kan. Uw bijdrage is welkom bij de webredactie!

1.1 Onderwerp en research

tip-11Voor het bouwen is achtergrond informatie handig. Gespecialiseerde boeken zijn duur, en kunnen de aanschafprijs van de bouwdoos vele malen overtreffen. Modelbouwtijdschriften zijn een goed alternatief, want er staat veel informatie in voor naar verhouding weinig geld. En er is natuurlijk Internet. Vaar echter nooit blind op een enkele publikatie, tekening of webpagina als er flink verbouwd gaat worden aan een model.

1.1.1 VNP Notatie

Dit is een korte manier om de juiste plaats van een artikel of een foto in een tijdschrift aan te geven. Deze notatie is ondermeer te vinden in Engelse en Amerikaanse tijdschriften en betekent: V: Volume ofwel jaargang, N: Nummer, P: Pagina. V8N10P3-12 verwijst dus naar de pagina's 3 tot 12 van het 10e nummer (oktober bij de meeste maandbladen) van de 8e jaargang. Sommige bladen tellen volumes niet per jaar, maar bv per half jaar (Air International) of zijn niet in januari begonnen met tellen.

1.2 Schalen

tip-12Diverse schalen, met bovenste wagon de "kleinste schaal" en onderste de "grootste schaal"Vele oude bouwdozen werden op verschillende schalen gemaakt om in een standaard formaat kartonnen doos te passen, maar tegenwoordig worden standaard schalen toegepast. Op oude bouwdozen die opnieuw worden uitgebracht wordt nog wel eens ten onrechte een standaard schaal vermeld. Controleer dit. Verder moet rekening worden gehouden met schaaleffekten: een kleiner model komt nu eenmaal anders over dan een groter model. Dit speelt een rol bij het bepalen van de juiste kleurnuances en detaillering.

1.3 Controle voor de bouw

Controleer liefst voor het afrekenen van de bouwdoos in de winkel of bij een handelaar of alle onderdelen aanwezig zijn. Dat is vooral belangrijk bij oude tweede hands bouwdozen. In veel bouwbeschrijvingen staat een onderdelen tekening.partslisttekening: RevellOntbreekt achteraf een onderdeel dat niet zelf gemaakt kan worden, raadpleeg dan eerst de winkelier. Deze is wettelijk verplicht uw klacht af te handelen (ook Nederlandse internetwinkels).

Komt u er niet uit, schrijf dan naar de importeur. Bekijk ook of de benodigde decals en opschriften voor deze uitvoering er zijn (uit de doos, uit de voorraad of uit andere bronnen). Controleer de kleuren en of de bouwvolgorde wel de meest logische zijn. Hoe worden verder de speciale mogelijkheden van het model benut?

1.4 Checklists

Deze lijsten geven een algemeen overzicht van aandachtspunten en mogelijke verbeteringen die aangebracht kunnen worden.

      Lijst Engelse en Nederlandse (modelbouw)termen

1.5 Modelbouwwinkels

De plastic modellen worden veelal aangeschaft in modelbouwwinkels. Het aantal modelbouwwinkels is de laatste tien jaar dramatisch afgenomen, dat komt o.a. door concurrentie van internetwinkels. Kijk voor een overzicht van modelbouwwinkels in Nederland op onze webpagina hier eens...

winkelkaart logo

Verder organiseren diverse IPMS regio's regelmatig regiodagen en daar is vaak ook tweede hands handel te koop. Bouwdozen voor zachte prijsjes. Befaamd is ook het jaarlijkse IPMS Euro Scale Modelling waar zeer veel bouwdozen, accessoires en van alles en nog wat te koop is, nieuw en tweedehands.


Laatste Updates new-rotate

Laatste updates van Hints & Tips


modelbouw-1

De hints en tips rubriek is oorspronkelijk geschreven door Meindert de Vreeze en Eric Verschuur. Al die jaren daarna bijgehouden door Meindert op de website met ook bijdragen van andere modelbouwers.  (c)  Copyright IPMS Nederland