Bij vliegtuigmodellen, die op het neuswiel moeten staan, is soms een extra balansgewicht in de neus nodig. Doe je dat niet dan heb je een  "tail sitter". Gebruik als het onderstel het toelaat liever iets te veel dan iets te weinig. Neem visloodjes, steentjes, spijkers of het lood wat over de kurken van wijnflessen zit. Lijm dit vast met een niet-agressieve lijm, welke het plastic niet aantast (bijv. Uhu Por, Velpon, Collal, Pattex Compact, Revell Special).

 

 2.3.1 Alternatieve balancering

Ook kan een eventuele schietstoel worden vervangen door een exemplaar uit de diverse merken die stoelen van metaal leveren zoals Aeroclub [3.8]. setamet 

Verder kan een trapje of loopplank, welke vast aan het model zit, uitkomst bieden. Deze laatste oplossing is bruikbaar bij zeer kwetsbare modellen die anders veel te zwaar zouden worden.

 

 2.3.2 Balanceerfout achteraf herstellen

Als na het dichtmaken van de romp blijkt dat er meer ballast toegevoegd had moeten worden, is dat te verhelpen door gebruik van dun soldeerdraad. De meeste elektronicazaken verkopen dit per strekkende meter.
tip-232
Zoek een plaats aan de voorkant van de romp waar een holle ruimte achter zit. Boor [8.6] op die plaats een gaatje in de romp dat iets groter is dan de diameter van de soldeerdraad. Prop de ruimte achter het gat vol. Snij het soldeerdraad langs de romp af met een scherp mesje.

Ook kleine "basic" kogeltjes van "Deco Pearls" zouden gebruikt kunnen worden in plaats van soldeerdraad.

Werk het gemaakte gat weg met plamuur.