Rubberdelen zitten vaak in de grotere of oudere bouwdozen zoals banden vergen een aparte behandeling (vaak geen echt rubber, soms zelfs polystyreen met veel weekmakers erin: Airfix, Esci, Revell). Beschadigingen zijn vaak bij te werken met zwart siliconenrubber (Bouwmarkt). Banden kunnen na langere tijd wit uitslaan, dit is met een vinger weg te wrijven. Flash-randjes zijn weg te werken door met zeer fijn schuurpapier in de richting van het randje te schuren.

tyre
Het verschil tussen echt rubber (of vinyl) en verweekt polystyreen is dat verweekt polystyreen door flesjeslijm aangetast wordt (geeft dan zwart af). Echt rubber geeft na enige tijd gele vlekken op diverse soorten plastic en verf. Om dit te voorkomen (bij slangetjes of het loopvlak van banden...) kan een laagje ('witte') acrylvernis op het rubber worden aangebracht.

 

 

Pas op: namaak rubber delen, waarin veel weekmakers zitten, kunnen plasticdelen aantasten (worden slap en vervormen). Dit geldt ook vaak voor tank "tracks" bij de bouwdoos. Houd deze delen dus zoveel mogelijk gescheiden van de rest. Zorg dat de delen van het model die tegen het rubber aan zitten beschermd worden door een laag chroom, glansvernis of glansverf (wielvelgen).