rooster vervangenRoosters komen veel voor, maar zijn op het model vaak massief weergegeven. Soms kan met een mesje of mini gutsje een rooster worden opengemaakt. 

rooster Een mooi doorzichtig rooster geeft een veel beter aanzien.  Deze kan ook gemaakt worden door het te vervangen door een stukje nylonkous of metalen gaas ('mesh').  Zowel het mesh als het nylon kunnen worden afgewerkt met sterk verdunde verf (spuiten of hard blazen om de gaatjes niet te laten vollopen, achterkant deppen met stukje keukenpapier kan ook helpen).

 

3.4.1 Rooster van nylonkous

Snijd het massieve rooster uit het plastic en maak de randen aan de achterzijde zo dun mogelijk (sleutelvijltje of schrapen met mesje). Stukje nylonkous afknippen ter grootte van het gat en aan een kant met UHU Por of Bisonkit vastplakken of klemmen tussen een stripje plastic dat met veel vloeibare lijm tegen de binnenkant van het model wordt geplakt. Na drogen nylon oprekken en aan de andere kant vastplakken [2.5].

 3.4.2 Rooster van metalen gaas (mesh)

Ook metalen mesh, verkrijgbaar in modelbouwzaken (TriPart, AirWaves) kan gebruikt worden. Dit wordt aan de buitenkant van het model bevestigd met superlijm. Maak aan de randen van het roostergat een groefje zodat het stukje mesh vlak met het oppervlak van het model komt te liggen. Knip met een scherpe schaar een stukje mesh af dat precies in de groefjes past, buig dit voorzichtig in de vorm van het rooster en lijm het vast. De randen kunnen eventueel met een beetje plamuur gefatsoeneerd worden.

mesh

 

3.4.3 Rooster van theezakje

Bepaalde fijne roosters kunnen gemaakt worden van oude gedroogde theezakjes (b.v. Lipton thee).