uitlaat openborenIndien mogelijk moeten dichte in- en uitlaten worden opengeboord. Afdekken van de opening met een hoes of deksel is ook een mogelijkheid. Kleine in- en uitlaatopeningen kunnen worden nagebootst met matzwarte verf of een streepje uit een inktpen. Probeer ook in deze kleine openingen een beetje diepte te creƫeren door een putje open te boren, waarin de verf wordt aangebracht. Ingewikkelde motor inlaatkanalen kunnen worden gemaakt uit modelleerklei.

 

Uitlaten van vliegtuigmotoren moeten voldoende diep zijn, en kunnen worden gemaakt uit doppen, hulzen van stiften en pennen, maar ook van papieren kokertjes.   

uitlaat

 

uitlaat2

 

 3.5.1 Uitlaatpijpen afwerken

Natuurgetrouwe uitlaten zijn met name bij vliegtuigen van groot belang voor een realistisch model. Begin bij het openboren met een klein boortje, vervolgens steeds een maatje groter en steeds wat minder diep. Platte uitlaatpijpen zijn moeilijker open te maken: boor gaatjes op de hoeken en snij het plastic ertussen weg met een puntig mesje (zoals X-Acto nr.2), of gebruik een haaks freesje (op laag toerental!) [8.2].

Er zijn tegenwoordig ook gedetailleerde uitlaatsets te koop voor een aantal modelbouw types.

Uitlaten hebben vaak verbrande metaalkleuren. Maar ze zijn lang niet altijd glimmend. Er zijn metaalverfsetjes te koop met talloze kleuren, maar je kunt zelf dit bereiken door in een metaalkleur wat bruin, blauw of zwart bij te mengen.   

uitlaat5

 

 

 

 

 

 

 

 

 mrcolor metals