3.15.1 Tracks en wielen

Tanks en rupsvoertuigen met vinyl rupsbanden kunnen het beste worden verzwaard om zo een betere 'zit' te verkrijgen.
tankwheel
Bij tanks zonder geleiderollen staan de tracks vaak te strak. Met dun garen om het loopwiel en door twee (naast elkaar liggende) gaatjes in de bovenkant van de track kan deze naar beneden getrokken worden. Let op de vorm van de track bij het origineel om te bepalen op welke plaatsen de touwtjes moeten komen.

Er zijn momenteel ook tracks te verkrijgen met allemaal losse schakels. Deze zijn heel natuurgetrouw.
track tekening:  Revell

Tankwielen met een rubber bekleding (bv. duitse tank types II, III en IV) werden na enig gebruik meestal beschadigd door stenen en dergelijke. Om dit na te bootsen kunnen met een mesje kleine stukjes uit de hoeken van het loopvlak worden gesneden. Behandel het loopvlak met een vijltje.

 3.15.2 Oorlogsschade

Granaat inslagen op pantserplaten: Maak op de plaats van de inslag de plaat aan de binnenzijde dunner. Boor in het midden van de dunne plek een klein gaatje. Maak met een hobbymesje ster- vormige insnijdingen, maar op onregelmatige afstanden. Buig nu de verschillende delen voorzichtig naar binnen, maar niet onder dezelfde hoek, dus iets ongelijkmatig. Voor een granaatinslag onder een schuine hoek moet aan beide zijden een dunne plek gemaakt worden.

 3.15.3 Zimmerit pasta

Op duitse tanks uit de tweede wereldoorlog werd vaak een anti-mijn pasta aangebracht genaamd zimmerit. Het werd reeds in de fabriek aangebracht en dus geschilderd in camouflage. Er waren verschillende patronen mogelijk, en de pasta was dan op de niet horizontale delen aangebracht. Raadpleeg foto's zorgvuldig.

 zimmerit

Breng met een spateltje een laagje plamuur aan, maar niet teveel tegelijk [2.4]. Breng met een oude schroevedraaier het patroon aan door deze in stapjes onder een kleine hoek in de plamuur te drukken. Druk als het patroon net aangebracht is nog even aan, zodat de randen iets minder scherp worden. Eventueel nog licht naschuren. Vervolgens gewoon afwerken in camouflagekleuren.

 3.15.4  Kanonlopen

Kanon lopen zijn tegenwoordig ook te koop van gedraaid metaal. Deze zijn zeer scherp gegoten en je ziet dus helemaal geen naden.
kanonsloop