Van de meeste onderwerpen zijn kleurreferenties te vinden, maar ook al zijn deze nog zo goed, bedenk dat in de loop van de tijd kleuren veranderen onder invloed van zon en klimaat en door menselijk ingrijpen (overschilderen, poetsen). Let dus altijd op de omstandigheden waaronder het origineel functioneert of heeft gefunktioneerd en probeer uit te vinden wat de oorspronkelijke staat geweest zou kunnen zijn. Bekijk verder hoe betrouwbaar de kleurreferenties zijn en hoe de invloed van de schaal van het model op de kleuren is.

kleurpalet1.kleurpalet

Voor modern militair USA en NATO defensie materieel zijn veelal wel de originele verfnummers volgens overheidsopgave bekend. Soms kan een referentie in de vorm van Federal Standard Colours FS595a voorzichtig worden aangehouden voor amerikaanse onderwerpen. Ditzelfde geldt ook voor de RAL- (duits) of de BSC- (engels) standaard. Bijna alle kleuren in de militaire wereld zijn voorzien van een codenummer. De gebruikte coderingen hangen af van het land.


nedmil kleurentabel 

IPMS NL / NedMil KLEUREN TABEL 

finger2 In deze tabel kun je kleuren zoeken op naam, FS nummer en dergelijke en een indruk krijgen van de kleur. Je krijgt ook suggesties voor nummer van verkrijgbare verfmerken zoals Humbrol en Revell. Kijk op de "NedMil Kleurenpagina".

 

Kijk ook in de keuze van verf rubriek [ 4.6 ] ........


 

Enkele Internet links:

(wees er altijd bedacht op dat een monitor een kleurafwijking kan hebben; )

Concrete referentie bronnen van kleuren moeten goed gecontroleerd worden. De Sikkens metacoat kleurenwaaiers bevatten een groot aantal RAL kleuren. Handig voor het controleren op Open Dagen en bij het mengen.