Het doel waarvoor de verf gebruikt wordt, bepaalt de verfkeuze. Meestal werden in het verleden olieverven (enamels) toegepast, maar ook andere verfsoorten (verf op acrylbasis die steeds beter wordt of olie plakkaatverf) kunnen worden toegepast. Omdat gewone modelbouwverven (enamels en acrylverf) het makkelijkst verkrijgbaar zijn en omdat ze makkelijker te gebruiken zijn, zijn deze de meest voor de hand liggende keus. Plakkaatverf is overigens zeer geschikt voor figuren. 

Een ieder heeft zijn favoriete merk, hoewel de plaatselijke modelbouw/speelgoedwinkel vaak maar een enkel merk voert. Laat daarom de kans niet voorbij gaan om elders eens een paar potjes van andere merken aan te schaffen. Ook bestellen in het buitenland is soms mogelijk, maar wel erg duur [8.13]. 


 colours 

IPMS NL KLEURTABEL

De  IPMS kleurentabel (identiek NedMil site)  kan wellicht helpen met de verfkeuze bij een kleur. De tabel geeft de enamel modelbouwkleuren aan en sinds maart 2014 ook de acryl kleuren.

kleurtabel

 


HUMBROL  heeft ook een kleurtabel. Wel handig, maar het blijven indicaties! (versie zomer 2014). DOWNLOAD de 2 plaatjes eventueel met de (rechter)muisknop.

humbrol-c1

humbrol-c2


Op de zeer goed SCALEMATES website staat een groot overzicht van verfmerken, kleuren en een indicatie met kleurstalen RAL, BSc, Fed.Std e.d.

Kijk op https://www.scalemates.com/colors/

Meer referenties staan vermeld in de kleurreferenties rubriek [ 4.3 ] ...


 

 Wel kleurtje hoort bij welke verf?

app-google  Er is ook een Android App! kijk op:

Hobby Color Converter  (van Pulgadas); deze vind je voor Android in de Google Playstore.

hobby color converter

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pulgadas.hobbycolorconverter

Nodig is wel deze App dan op je mobile of Android tablet te zetten om te gebruiken. We geven GEEN garantie van de nauwkeurigheid!