Er zijn verschillende soorten acrylglansvernis verkrijgbaar, zoals de glasheldere vernis van Tamiya (X-22), Gunze Sangyo en de Talens (Rembrandt serie 3). Met de witte soort zijn wat leuke dingen te doen:

  • Plakken van kleine deeltjes.
  • Vernissen van (opgepoetste) metaalverf.
  • Plakken van decals als alternatief voor het Microscale systeem [6.2.2.1]
  • Maken/repareren van decals [6.2.7] 

Eerst wat over de eigenschappen. Acrylvernis is niet echt glanzend, maar heeft een satijnglans. De vernis hecht op vele oppervlakken (ook van metallics) en tast onderliggende verf en decals niet aan. De vernis droogt zeer dun op, ook al is er een behoorlijk dikke laag opgebracht. Een onregelmatig dikke laag droogt strak op, maar vertoont verschillen in glans. De vernis is kleurloos, verkleurt niet in zonlicht en de laag is blijvend flexibel. Natte vernis is oplosbaar in water, eenmaal droog kleurt het in aanraking met water nog wel wit, maar lost niet meer op. Na het drogen is de helderheid van de vernis weer hersteld.


Ook Johnson 'Pledge" Future/Klear vernis [ 6.3.1 ] is vergelijkbaar met witte acrylvernis, dit droogt keihard en glanzend op. 
johnson-futurejohnson-kleer  gunze h30 acryl   gunze flat clear  alclad aqua gloss      

Ook de acrylvernis van Gunze Sangyo (clear of mat flat clear) is zeer goed. Veel modelbouwers zijn ook enthousiast over de Alclad Aqua Gloss (tegenwoordig MiG A-Stand A.Mig 2503)(niet te verwarren met hun enamelvernis/ klear coat, dat werkt niet best).

 

 4.8.1 Plakken van kleine deeltjes

Acrylvernis is geschikt voor het plakken van onderdelen die te klein zijn om met houtlijm of superlijm te plakken. Gebruik de witte soort (Talens). Dit is wel geduldwerk omdat de vernis maar langzaam droogt vergeleken met lijm. Het resultaat is echter mooi omdat de vernis sterk krimpt en vrij taai is.

 

 4.8.2 Vernissen van metaalverf

De acrylvernis tast geen onderliggende lagen aan en metallics zijn hiermee goed beschermd. De metaalkleur wordt iets wel helaas minder diep en het resultaat krijgt meer een satijnglans [4.12].

Het merk ALCLAD heeft een speciale metal vernis. Met de nieuwere doorzichtige vernissen van ALCLAD zijn verschillende ervaringen vernomen en sommige bouwers hebben last van plakkerig blijvende lagen. (wie heeft daar goede ervaring mee?) 

Gepoetste verf die nog enigszins afgeeft na droging kan het best worden bespoten met vernis, maar verven met een penseel geeft ook een mooi resultaat. Op zeer gladde oppervlakken wil de (verdunde) vernis wel eens terugkruipen bij gebruik van een penseel. Schilder in dat geval zoveel mogelijk van rand tot rand of laat de vernis wat indikken.

 4.8.3 Plakken van (niet al te dikke) decals

Soms is het Microscale decal systeem niet goed bruikbaar, of blijkt tijdens het opbrengen van de decals dat ze niet goed hechten of niet in naden zakken. Met acrylvernis is de boel dan vaak nog te redden: overtollig water rond decal opdeppen op het model, decal optillen, met een kleine penseel wat vernis tussen decal en model aanbrengen (acrylvernis lost op in water en verdeelt zichzelf dus onder de decal) en laten drogen. Water en vernis niet onder de decal uitpersen! Als de decal in diepe naden moet zakken kan voorzichtig drukken met een doekje bevochtigd met heet water helpen. De vernis krimpt sterk en droogt aan de randen het eerst. Zodoende wordt de decal tegen het modeloppervlak aangezogen. Het kan uren duren voordat de decal goed vastzit, dus wees voorzichtig en beweeg de decal niet meer zodra de vernis aan de randen begint te drogen.

 4.8.4 Maken van kleine decals

Acrylvernis heeft de eigenschap drukinkt van glad papier te lichten. Beeldmerkjes... kunnen dus in decals worden veranderd door er enkele laagjes vernis op aan te brengen en vervolgens het papier van de vernislaag af te weken. Het opplakken van de zo gemaakte decal kan ook met wat vernis gedaan worden.

 4.8.5 Repareren van decals

Ongebruikte decals die barsten vertonen, verdacht dun zijn, in water uit elkaar vallen, of waarvan de vernislaag afgeschuurd is, zijn te verstevigen met een of meer lagen acrylvernis. Nog beter werkt MicroScale Liquid Decal Film die een nog mooier resultaat geeft. Acrylvernis reageert niet op decalsapjes zoals Micro Set en Sol, Microscale Liquid Decal Film echter wel.