Er zijn verschillende manieren om metalen oppervlakken in model na te bootsen. Het verkrijgen van een zeer glimmend oppervlak is lastig, maar wel mogelijk. Op een klein model moet men hiermee wel voorzichtig zijn, anders valt het veel te nadrukkelijk op. Uiteraard kan men metaal zelf gebruiken, maar ook metaalfolie of verf zijn bruikbaar.

Voorwaarde is echt een krasvrij oppervlak van het model! Dit bereik je met poesten en polijsten. Bijvoorbeeld door allereerst de ergste krassen weg te halen door met steeds fijner schuurpapier "nat" te schuren on de kraan. Vervolgens met een kras verwijderaar (bijvoorbeeld  "Staalfix" poetsmiddel verkrijgbaar bij de buurt super) en de laatste laag krassen weghalen met Tamiya rubbing compound (in tube).

Er is ook polijst papier verkrijgbaar (zoals van K&S flexigrid). Een andere fijne soort polijstpapier is van Tamiya (P2000, nummer 87060). Het is nog fijner dan het polijstpapier 2000 dat je bij een verfhandel kan krijgen. Gebruik veel water bij dit werkje!

 4.12.1 Metaal verven

Het oppervlak dient geheel krasvrij te zijn. Diverse aluminiumverven of andere metaaltinten zijn bruikbaar voor de minder opvallende vlakken. Verven gaat veel beter als de metaalverf gemengd wordt met een klein beetje lichtgrijze verf. Over het algemeen kan over een metaalverflaag maar moeilijk opnieuw geschilderd worden (vooral bij zilververf). Breng deze daarom als laatste aan. Bij schilderwerk blijft het moeilijk om een echte metaalglans te krijgen.

 

 

 4.12.2 Metaal nabootsen met metalcoatverf

De merken Alclad II, Humbrol, ModelMaster, Vallejo en Gunze Sangyo brengen speciale metaalverven in diverse tinten welke met wat oppoetsen een mooie glans krijgen. In de verf zitten metalen deeltjes. Gebruik bij het oppoetsen een pluisvrije doek, zoals een oud T-shirt.

   ============

ALCLAD
Van dit merk is er een serie metaal verven die zeer mooie resultaten kunnen bieden. Er zijn verschillende tinten. De samenstelling is in de loop der jaren wel veranderd. ALCLAD is nu vervangen door ALCLAD II en is nu leverbaar onder het merk MIG (al is niet duidelijk of de samenstelling helemaal identiek is). Het spul is op lak enamel basis..., daarom...

BELANGRIJK:  draag beschermende middelen zoals een gezichtsmasker met filter en VENTILEREN!!  zie [4.11.8])

alclad mig    alclad   alclad 2
Ga als volgt te werk:
1. zorg ervoor dat het te spuiten metalen (plastic) onderdeel (of het hele model indien gewenst) GEHEEL KRAS VRIJ is
2. Maak alles heel goed vetvrij (water met zeep).
3. Voorzie het onderdeel daarna van eerst een matte zwarte laag met verf op Acryl basis (dus op water gebaseerde verf); het klinkt eng dat zwart, maar het zorg er later voor dat het metaal een diepe metaal glans kan krijgen.
4. Spuit daarna over de mat zwarte verf een laag glanzende acryl verf. Deze glanzende acryllaag moet spiegelglad zijn.

5. Laat e.e.a goed drogen


6. Het wordt nu tijd voor het spuiten . (neem de nodige veiligheids maatregelen)!
    Neem de gewenste ALCLAD II metaal verf (er zijn meerdere metaal tinten te verkrijgen van dit merk).
7. Spuit met de verfspuit in zeer dunne lagen deze ALCLAD II op de glanzend zwarte laag. Verdun de verf verder niet. Laat je vooral niet verleiden tot het spuiten van een dikke laag, werk in dunne lagen; op een gegeven moment zal de verf echt dekken over het zwart. Neem tenminste een half uurtje tussen het spuiten van iedere laag .
8. Nadat de ALCLAD II laagjes zijn opgespoten laat e.e.a goed drogen (> 2 uur); in feite is nu het oppervlak voorzien van een dunne opgespoten metaallaag.

Daarna kan het model desgewenst nog worden opgepoetst met een pluisvrije doek. Het resultaat is een echt "metaal" aanblik.
Het model kan desgewenst als nog nodig worden afgeplakt met "Post-it" blaadjes of low tack tape als het maar niet sterk hecht. .

Een goede acrylvernis om over een metalen ALCLAD laag te spuiten (om bijvoorbeeld de decals te beschermen) is Aqua Gloss Clear van MiG onder aanduiding A-Stand MiG-2503. 

   ====================

Vallejo Metal Color
Dit merk heeft ook sinds 2015 een serie metaaltinten op "water acryl" basis. Voordeel is dat het minder agressief is voor de gezondheid en lekkerder werkt. Het is vaak nog wel beter een glans zwarte onderlaag aan te brengen, het metaal lijkt dan wat "dieper". De verf moet zonder verdunning met de verfspuit worden aangebracht. Er zijn verschillende tinten zoals aluminium, koper, chroom e.d.   Het resultaat is prima! 

vallejo metal

   =================

Humbrol MetalCote
Deze verf van jaren geleden al was verkrijgbaar in 4 tinten (2x aluminium, staal, gunmetal). Eerder waren ook messing en goud verkrijgbaar en was de verf ook in spuitbusjes leverbaar, wie deze nog vindt in moet bedenken dat de verf makkelijk uitdroogt, ook in goed gesloten blikjes. MetalCote verf is erg dun en kan met penseel of verfspuit worden aangebracht. De verf kan niet verdund worden en moet tussen 20 en 30 minuten na het aanbrengen opgepoetst worden met een zacht doekje of watje. De glans is te variƫren door meer of minder te poetsen. De verflaag wordt in twee dagen keihard en er hoeft dus geen vernislaag aangebracht te worden. Bijzonder is gunmetal: dit is een donkere staaltint met een dun matzwart laagje erover wat nog het meest aan roet doet denken. Bij het poetsen veranderd het zwarte laagje in een diepe blauwachtige staalkleur.
humbrol-metalc

   ===================

ModelMaster Metalizer
Deze van jaren geleden al was verkrijgbaar in 7 tinten, waaronder magnesium, gun metal, exhaust steel en burnt metal. Daarnaast is een speciale verdunner en een sealer (vernis) nodig. Na het aanbrengen kan de verf met een zachte tissue gepoetst worden, daarna moet de sealer aangebracht worden, deze sealer vermindert de glans enigzins maar is nodig om de metaalglans te beschermen tegen veroudering. Verf en sealer moeten met verfspuit worden aangebracht, verfspuit is met terpentine of peut schoon te maken.

   ===================

Gunze Sangyo Mr.Metalcolor
Er zijn diverse tinten verkrijgbaar, waaronder goud en messing. Na oppoetsen wordt een zeer natuurgetrouw metaal effect bereikt. Verf goed schudden en met dun staafje roeren. Aanbrengen met penseel of spuit op een volledig vetvrije ondergrond. Ongeveer 15 minuten na aanbrengen oppoetsen met zacht doekje. Penselen en spuit zijn met terpentine te reinigen. Verdunnen is voor spuiten niet nodig. De verf bevat echt metaal en dit kan na verloop van tijd oxideren (dof en lelijk worden); vernissen is dus aan te bevelen, er is geen speciale sealer verkrijgbaar.
De verf is erg vluchtig en kan ook in een goed afgesloten potje uitdrogen dus is helaas niet lang te bewaren.
guncze-meta ..mrcolor-metals

 

 

   

4.12.4 Metaal nabootsen met metaalpasta

Metaalpasta uit een tube kun je aanbrengen met een wattenstaafje en dan uitpoetsen. Het geeft een echte metaallaag maar is zeer gevoelig voor beschadigingen. 

(1) AK interactive metal paste "true metal"

Er zijn van dit merk diverse tinten in tubes te koop.

ak metal paste

(2) Rubb and Buff. Dit is een oud goedje en tinten kan met kleine hoeveelheden olieverf. Ook is een iets andere tint te verkrijgen door een onderlaag van lichtgrijs voor een lichte metaaltint of een donkergrijze laag voor een donkere tint te gebruiken. Als decals worden aangebracht, deze direct op de juiste plaats aanbrengen.
rubbbuff

 4.12.5 Metaalverf spuitbussen

De kleine, kant-en-klare spuitbusjes met metaaltinten kunnen ook mooie resultaten geven. Probeer alles uit op een oud model. Soms is de struktuur van de verf te grof. Afplakken is vaak nodig, maar pas ermee op, want de verf beschadigt snel door afplakband.

 

 4.12.6 Oud metaal nabootsen

Oud verweerd metaal kan men nabootsen door gewone metaalverf niet met de kwast of spuit direct aan te brengen, maar door dit met een pluisvrije doek stukje bij beetje aan te brengen en te verdelen. Het beste werkt het bij modellen met zilvergrijs plastic. Het geeft een sterk verweerd uiterlijk.

 

 4.12.7 Metallic simuleren

Voor diepglanzende metallic kleuren kan men over gespoten oppervlakken van een kleur de transparante versie van dezelfde kleur aanbrengen. Gebruik bijvoorbeeld een Tamiya ondergrond gevolgd door de juiste Tamiya transparante tint. Meng een beetje zilver-, messing of goudkleurige verf met de transparante tint en breng een dun laagje aan, gevolgd door enkele dunne lagen puur transparant.

 

 4.12.8 Metaal en decals

Voor kleine, metalen vlakjes kan men voorzichtig de gewenste metaalkleur over een decal heenspuiten. Uitknippen, voorzichtig afweken en aanbrengen. Dit scheelt veel afplakwerk en geeft een mooie, rechte begrenzing. Verweren van decals op metaal zelf kan met potloodschraapsel.

 

 4.12.9 Metaal en aluminiumfolie

Gewone huishoud-aluminiumfolie kan ook gebruikt worden als een laagje over het model. Ook verpakkingen van chocoladerepen kunnen wel eens gebruikt worden. Deze folie is bovendien veel dunner dan huishoudfolie.

aluminiumhuishoudfolie

Beide kanten van de folie hebben een verschillende tint. Het koken in een sopje met eierschalen geeft aparte tinten. Allereerst wordt de folie op maat geknipt. Druk de folie op de contour/ paneellijn en knip het uit. Het model ter plaatse dan insmeren met glanslak zoals acrylvernis.Werk met kleine stukjes: breng het aan met een acrylvernis achterop en wrijf met een wattenstafje uit over het (gekromde) oppervlak. Paneellijntjes voorzichtig inwrijven met een prikkertje. Na droging met een scherp mes op maat snijden en het paneel ernaast gaan aanbrengen. Door iets overlap met het alu folie kun je overgangen goed wegwerken. De stukjes folie weer aanbrengen en naar buiten toe uitwrijven. Het is een zeer tijdrovend werkje, zeker voor veel panelen, maar geeft wel een erg mooi resultaat. Overigens is het niet nodig om het hele model ermee te bedekken.

 

baremetfoil
Een andere mogelijkheid is het gebruik van speciale folie van BareMetal Foil (die heeft al een plaklaagje en is dunner dan huishoud folie) of ScaleMaster's Crome Foil.

 

Voor kleine vlakjes en het maken van spiegeltjes is dikke folie vaak ook is gebruiken. Sommige hebben een lijmlaagje aan de achterzijde. Te koop in bouwmarkt of speciaalzaak op internet.

metaalfolie

 

 4.12.10 Zilververf 'fijnschrijvers'

Naast de grote verfstiften van Tamiya zijn er in de kantoorboekhandel stiften te koop in de kleuren goud en zilver met een veel fijnere punt (bv. Bruynzeel 'Silver' of Pentel Paint Marker Super Silver Fine Point). Maximale lijnbreedte ong 1,5 mm op een plat oppervlak, met een snellere beweging is 0,5 mm ook mogelijk. Zilverschrijver is ideaal voor chroomstrips op auto's. Verf hecht goed en kan tegen aanraken. Waarschuwing: verf bevat giftig oplosmiddel Xylol, houdt de pennen ver van kinderen en was na gebruik de handen goed.

 

 4.12.11 Bescherming metaaltint

Metaalkleuren kunnen gevernist ("afgeschermd tegen oxidatie" ) worden met acrylvernis [4.8].  Met 'witte' acrylvernis wordt het resultaat wat doffer en minder diep, met Johnson Future of verdunde Tamiya acryl-glansvernis wordt een mooi hoogglans resultaat verkregen. Pas op met de Tamiya vernis, breng een zeer dun laagje aan om problemen met de krimpende laag te voorkomen!  Gunze Sanyo heeft ook een speciale acryl metal sealer, vreemd genoeg genoemd "mr.metal primer".
tip-gunze-primer

Glanzend chroomwerk vernissen met glansvernis! Gebruik voor oude auto's zo'n oud blikje vergeelde Humbrol vernis.