4.13.1 Schilderen moderne schepen

Voor oorlogsschepen altijd matte verf gebruiken, voor civiele schepen geeft zijdeglansverf een goed resultaat. Veel oorlogsschepen zijn gemaakt van grijs plastic, maar schilderen geeft altijd een beter resultaat. Voor het bouwen de dekken mat (of soms zijdeglans) schilderen. Houten dekgedeelten met bijvoorbeel Humbrol HN4 'deck plank' (of Humbrol 83 met mat wit 2:1 bijgetipt met 168 of 187). Bij nieuwe civiele schepen kan een dunne 'wash' van tan een mooi effekt geven. De gladde dekgedeelten bij oorlogsschepen zijn vaak donkergrijs. Details op het dek vaak grijs of wit.

 4.13.2 Schilderen historische schepen

Hout schilderen beginnen met het blanke hout. Daarna de andere tinten iets accentueren. Als het plastic niet donkergekleurd is, dan dit eerst hoogglans zwart schilderen. Dit geeft een betere ondergrond. 
shipdeck

  • Dekken: Deze zijn altijd gebleekt door het vele schrobben en tamelijk effen. Neem als basiskleur Humbrol HN4 (of H83 + mat wit 2:1) zeker bij de kleinere schalen. Een wat beter effekt is nog te verkrijgen door met een verdunde tint in de lengterichting wat nuances aan te brengen. Overdrijf niet, en herstel het eventueel met een wash van grijs of mat-earth kleur. De naden tussen de dekplanken werden gedicht met geteerd touw. Bij schaal groter dan 1/100 kunnen deze met een tekenpen van 0.18 mm worden aangebracht.
  • Romp: Neem een matte basiskleur uitgaande van de doostekening of andere informatie. In deze basistint lichtere en donkere laagjes aanbrengen terwijl de zaak nog nat is. Schilder altijd in de lengterichting van de planken. In een houtsoort komen verrassend veel tinten voor. Een geheel mat uiterlijk is wat levendiger te maken door er tenslotte iets glanzende basiskleur bij te mengen. Werk daarbij wel alles af rondom. Soms is de structuur gelukkig al wat ruw door ingegraveerde naden en dergelijke. Een wash werkt dan nog beter. Na afloop kan de verf nog een beetje geschuurd worden met zeer fijn schuurpapier.
  • Masten en Ra's: Deze zijn meestal iets donkerder dan de dekken. Een beetje tan erbij mengen, en wat extra wash aanbrengen. De wikkelingen van touw om sommige delen van de mast zwart schilderen, of nog beter een stukje handgaren aanbrengen.
  • Overige scheepsgedeelten: er werd hoogglansverf gebruikt, maar dat is voor een model veel te hard (de verf verweerde sterk door het zeewater). Niet te felle zijdeglans kleuren, welke na afloop van een lichte wash van zeer donkergrijs worden voorzien, geven de beste effekten.
  • Verguld werk: Dit wordt als laatste gedaan. Vaak is het dekkend krijgen wat lastig, maar raak niet in paniek als de zaak iets uitloopt. Afnemen, wegkrabben en corrigeren met de ondergrondkleur.

 4.13.3 Scheepsdetails schilderen

Patrijspoorten altijd in mengsel van zwart/zilver schilderen, of uitboren. patryspo

Ladders en dergelijke donkergrijs drybrushen, en bij de grotere schalen echte ladders maken.