tip-414Figuren schilderen vraag het gebruik van een aantal kwastjes. Dit moet heel precies en op de goede plaatsen. Kijk dan ook eens naar foto's van mensen om te zien waar schaduwen zitten en dergelijke. Gebruik bij het schilderen van figuren behalve gewone enamels ook eens plakkaatverf. Het voordeel van plakkaat verf is dat het niet gauw loopt tijdens het schilderen en ook langer bewerkbaar blijft. Dit is dikkere verf, bijvoorbeeld van Talens.


De plakkaatverven worden gemengd gebruikt en de kleuren nodig zijn: okergeel, wit, burnt sienna en rood.

Zorg eerst dat de figuur model geen kieren en gietranden heeft, net als bij een ander type model. Afwerken en breng een grijze primer laag op het figuur model. Na drogen kan vervolgens kan de huidkleur worden aangebracht:

Breng wat van de plakkaat verven aan op een schilderpalet, het kan ook een stuk aluminum folie zijn.

Meng 2 delen okergeel, 4 delen wit en 1 deel sienna tot je ongeveer je huid kleur hebt. Maak voldoende aan.

Breng eerst dit in een hele dunne laag aan op het modelgezicht en zichtbare huid met een kwast, voorkom strepen. Dus dun!

Boots terwijl de huid laag nog nat is, schaduwen na met de "burnt sienna" met een fijn kwastje, dus rond ogen, neus, kaak en dergelijke.

Een wat donkerder schaduw wordt op een paar plekjes aangebracht door de huid kleur met ietsje zwart te mengen en met een fijn kwastje aan te brengen.

Iets lichtere plekken (bovenop neus e.d) bereik je door de basis huidkleur met wat wit vermengd aan te brengen.

Het aanbrengen van dit alles doe je terwijl de verf nog nat is.Wit gebruik je in de ogen en tanden, maar voorkom een puur wit effect maar meng wat.

De wangen en lippen kunnen nog iets rood worden bijgewerkt.

De verf begint nu al wat te drogen. Laat verder drogen.
De dag daarna de kop nog eens bekijken en weer bijwerken, vaak is hier en daar nog een correctie nodig.

De oog irissen als slot aanbrengen met een fijn kwastje in de gewenste kleur en de pupil in zwart met een cocktailprikker.

Daarna het haar gaan schilderen, bijvoorbeeld een mengsel van zwart en rood. Daarna de opliggende laag met heel fijn huidskleur en rood. Breng wat schaduw aan met zwart.

Na zeer goede droging het geheel een matte laag van vernis geven.