Er zijn onzettend veel soorten plastics in zowel Thermoharders and Thermoplasten die vervormen onder hogere temperaturen. (zie Wikipedia voor meer details daarover). De volgende soorten plastic zijn bruikbaar voor modelbouw:
polystyreen

  • polystyreen : dit is het meest voorkomende hardere plastic in bouwdozen dat met spuitgieten [2.1] wordt vormgegeven. Ook plastic platen en strips zijn er van te koop. Polystyreen wordt veel gebruikt als verpakking voor levensmiddelen (roomijs, afhaalchinees, enz.) maar ook CD doosjes zijn van polystyreen. Het is te herkennen aan recyclecode PS.
  • acetaat : zachter transparant plastic waarvan doorzichtige onderdelen gemaakt kunnen worden. Het is meestal moeilijk verkrijgbaar. Het is flexibel. Acetaat wordt vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt (strip in overhemdboorden, doosjes), en kan ook licht getint zijn. Het is te lijmen met bij voorkeur PVA lijm of witte houtlijm. Verf houdt niet erg goed op acetaat en een nadeel is dat acetaat na jaren "geel" wordt en dat zie je bij transparante delen.
  • PET : taai en meestal doorzichtig of doorschijnend, wordt veel gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen (flessen, bakjes, enz), lijkt op acetaat wat eigenschappen betreft. PETG is een variant die minder snel vergeelt, bijvoorbeeld van Vivak.
  • acrylaat : dit doorzichtige plastic is ook bekend als perspex of plexiglas en is vrij prijzig maar glashelder en stevig. Kijk uit voor krassen. Verkrijgbaar bij doe- het-zelf zaken en dumpzaken. Wordt veel gebruikt voor vitrines.
  • nylon : wordt gebruikt voor scharnieren en bewegende onderdelen; er is geen smering nodig. Is moeilijk te lijmen.
  • piepschuim : een zeer licht materiaal voor het opvullen van contouren, maar helaas zeer gevoelig voor de meeste lijmen en enamel verf.