Metalen worden vaak gebruikt voor details, zoals pijpen en details met geëtste onderdelen ("etched metal"), het verstevigen van onderdelen, en voor antennes en pitotbuizen van vliegtuigen. Diverse modelbouwzaken verkopen losse buisjes, staafjes. Ook gewoon ijzerdraad en naalden zijn goed bruikbaar.

 5.5.1 Bewerken van metalen

Gebruik voor het bijwerken van zachte metalen delen een mesje wat net te bot is voor gebruik op plastic. Op het metaal wordt een scherper mesje toch meteen bot, terwijl een minder scherp mesje minder schade aanricht bij uitschieters.

Fotogeëtste deeltjes zijn krom te buigen door er op een stevige ondergrond met een rond voorwerp (bijv. een pen of de achterkant van een penseel of X-Acto mesje) overheen te rollen. Niet te hard drukken, anders rekt het metaal op.
De ondergrond mag niet keihard zijn (geen glas of formica). Een snijmat of een stevig stuk karton (geen golfkarton) werkt het beste. Oh ja, let even op dat het X-Acto mesje afgeschermd is van kwestbare delen zoals armen, en vingers!

 5.5.2 Recht ijzerdraad maken

Strak recht ijzerdraad kan verkregen worden door een stuk ijzerdraad goed vast in de boorkop van de boormachine te klemmen. Zet het andere uiteinde vast in een bankschroef. Voorzichtig met grote boormachine ronddraaien op laag toerental. Ook fietsspaken zijn bruikbaar.
spaak