Ieder model ziet er beter uit met de juist "beschermende" eindlaag, er kan dan de gewenste glans of mat effect worden bereikt. De eindlaag beschermt ook de decals en tegen vingerafdrukken. Het vergemakkelijkt ook het later afstoffen van het model.

Het is de vraag of nu eerst verweerd moet worden, dan wel de verwering na het aanbrengen van de eindlaag dient te geschieden.

Het eerst aanbrengen van verwering heeft als voordeel dat de verwering hecht aan het model, wat de houdbaarheid van de eindlaag sterk verbeterd. Sommige verwerings methoden waar stofdeeltjes worden aangebracht (zoals bij pastelpotloden) kunnen echter een vervelende aanblik geven. Ook als je een wash wilt gebruiken om paneellijnen en dergelijke te accentueren, moet je wel eerst een glanzende laag aanbrengen [6.4.4].

Het karakter van de eindlaag hangt af van het origineel. Eindlagen kunnen mat, zijdemat, halfglanzend of glanzend zijn. Gebruik bij militaire vliegtuigmodellen liever geen geheel matte of geheel glanzende eindlaag, want dit komt niet realistisch over. Geheel matte effekten komen goed tot hun recht bij militaire voertuigen. Verder geven sommige eindlagen het model een donkerder aanzien. Bij het aanbrengen van de eigenlijke kleuren moet hiermede al rekening mee worden gehouden.

 6.3.1 Het aanbrengen van de eind/beschermlaag

Breng de eind/beschermlaag bij voorkeur in dunne lagen aan met een verfspuit. Zelfs een wat eenvoudiger goedkopere verfspuit is hiervoor prima geschikt. Ook zijn er kleine spuitbusjes in de handel. Gebruik een niet geel wordende vernis (bijvoorbeeld van Revell). Transparante verven zijn er in mat, halfglans, en glans van vele merken en zijn meestal direct te herkennen aan de glimmende deksels van de verfbusjes. Gebruik geen onbekende verfsoorten. Geheel witte modellen kunnen beter niet van een vernislaag worden voorzien.

 

6.3.1.2 Johnson "Pledge" Future ("Johnson Wax Klear")

   johnson-future future-pledge johnson-kleer

Een andere goede eindlaag is het gebruik van een bepaald merk parket lak op acryl basis, namelijk van het merk Johnson Future. In 2008 is de nieuwe merk naam geworden "Johnson Pledge with FUTURE shine". Let erop dat deze lak uit de USA (bekend als "Pledge with Future shine" van de fabrikant Johnson of uit de UK (Engeland, bekend als " Johnson Wax Klear" ) komt; het blijkt namelijk dat de samenstelling per land verschilt... *(de in Nederland te verkrijgen Clear of ParketPlus heeft een andere samenstelling).

"Future /  Pledge" vergeelt een heel klein beetje maar dat is eigenlijk verwaarloosbaar.  Klear vergeelt helaas veel meer maar dat zie je alleen op een witte verflaag. 

De Johnson lak laag droogt perfect strak op en kan met een brede kwast waterdun worden aangebracht. Johnson Future/Pledge kan nog beter worden gespoten met de verfspuit en wordt heel strak door deze te verdunnen met vrij zuiver alkohol, en wel in een mix 60% Future / 40% alkohol. De alkohol moet vrij zuiver zijn (>70%) en is verkrijgbaar bij de apotheek.

Een andere hele goede verdunner voor Johnson is Gunze Sango Levelling Thinner. Doe er 10 % bij van deze acrylverdunner.

gunze levelling thinner

 

De basis glanzende Johnson laag kan ook mat worden gemaakt door 10% Tamiya matting agent (X21 flat base) toe te voegen aan de lak.

Let erop dat de laag dun wordt aangebracht anders krijg je lopers. Kortom: men kan de eindlaag het model desgewenst glanzend, eiglans of mat krijgen afhankelijk van de hoeveelheid matting flat base agent.

Speciale metal verfsoorten vereisen een aparte speciale eindlaag van hetzelfde merk, welke vaak ook als 'sealer' dient. Voorbeelden zijn Liquaplate en Testors. Tamiya acrylvernis [4.3] is uitstekend bruikbaar over Takara en andere metalcoats, waarbij het perfect opdroogt.

Opmerking: HUMBROL heeft tegenwoordig ook Acryl vernis ("acryllic varnish"). De ervaringen zijn niet altijd goed, soms weigert het goed te drogen. Deze vernis dus liever niet gebruiken

 

 6.3.1.2 Gunze Sangyo Acrylvernis

De acrylvernis van het japanse Gunze Sangyo H30 (naam ook Mr.Hobby en Mr.Color)  is ook zeer goed. Het spuit heel fijn en zelfs nog wat fijner dan Johnson lakken. Gebruik wel ALTIJD de speciale verdunner "Mr.Color leveling thinner" (zie plaatje hierboven).  gunze-h30-acryl