Bepaal welke situatie getoond moet worden en probeer met eenvoudige middelen het doel te bereiken. Streef naar eenvoud met oog voor de nodige details, in plaats van een druk diorama waar de aandacht teveel wordt afgeleid. Maak dus niet de fout om teveel te willen doen op een te kleine ondergrond. Vooral als het om militaire voertuigen gaat, zien we vaak veel te drukke diorama's. Veel beter is het om een rustig diorama te maken waar de aandacht uitgaat naar het model zelf.
Voor de bepaling van de grootte van het diorama wordt het model geplaatst op een groot vel papier. Bekijk wat er verder nog bij moet komen, en bepaal zo breedte en lengte van de ondergrondplaat met potlood op het papier. Schuif een en ander heen en weer. Neem een ruime maat.
Zet op een diorama de verschillende objecten niet evenwijdig aan een rand, en voorkom zo dus een symmetrische opstelling. Bij landschap diorama's, met bijvoorbeeld voertuigen, moeten vlakke ondergronden worden voorkomen en kan wat hoogteverschil worden aangebracht.
Er kan ook gebruik worden gemaakt van een spiegel in een zijwand om een diorama groter te doen lijken. Zorg er dan voor dat zaken haaks op de spiegels staan en dat er geen letters/cijfers in weerkaatsen.
Let erop dat het hoofd onderwerp in verhouding staat met andere objecten van je diorama: maak geen verdiepingenhuis met een klein autootje ervoor als dit laatste het hoofdonderwerp is.