Als basis voor het diorama zal in de regel een houten plaat wordt gebruikt. Meubelplaat in diverse kleuren maar ook triplex voldoet goed. Voor de randen kan een vurenhouten sierlijst, schilderij lijst of gewone plakstrip worden gebruikt. De sierlijst wordt gevernist. Verder kan een dun ondergrond plaatje worden gebruikt, welke weer geplaatst wordt op een dikker stuk meubelplaat. Door deze twee platen los te houden, kan deze dunne diorama plaat geplaatst worden in vitrines. Het is ruimtebesparend en de grondplaat is voor veel shows bruikbaar.

groundpanWerk dit plankje eerst mooi af. Dit om twee redenen: een slordige ondergrond breekt het diorama, en vaak is een natte pasta nodig om de grond van het diorama te vormen. Een dun plankje kan, als het niet voorbehandeld wordt, kromtrekken door vocht. Lak, plastificeer of fineer daarom het plankje, koop een plankje dat reeds afgewerkt is, of gebruik watervast multiplex.

Een heel licht ondergrondje is ook te maken van een kinderprikbord dat goedkoop te krijgen is in een huishoudzaak (de "Action") .

Besteed ook aandacht aan een naamkaartje/beschrijving bij het diorama.