Voor diorama's willen we vaak een stuk muur, huis of ander obstakel op het diorama hebben.
Veel firma's brengen sets op de markt van kapotgeschoten huizen en dergelijke. Veel beter is het om deze zelf te maken. Het gebruik van complete spoorweghuisjes moet voorkomen worden. Deze zijn altijd veel te klein. Wel loont het de moeite om bepaalde onderdelen uit deze bouwpakketten te gebruiken, zoals muren, ramen, profielen en dergelijke. Een bakstenen muur is meestal niet recht en symmetrisch. De muren in deze bouwpakketten kunnen licht bewerkt worden met een soldeerbout of warm mes. Daarna de randen goed afschuren en verven. Kartonnen bakstenen muren komen niet realistisch over.
De basis van een huis of een muur kan worden gemaakt van triplex of plasticplaat. Daarover heen komt de verdere bekleding met details. Muren kunnen met DAS Pronto boetseerklei of met Alabastine muurplamuur worden gemaakt. Dakpannen kunnen van losse plasticplaten of stukken karton gemaakt worden.
Maquette bouwers voor architecten gebruiken een speciaal soort dik karton, genaamde "Carton Plume" van het Franse merk Canson. Verkrijgbaar bij de kunstartikelen winkel of internet. Dit is heel goed met een X-acto mesje te snijden en het karton heeft een goede dikte voor muren en dergelijke. Ook kunnen met een kraspen of mes muren ingekerfd worden. Kozijnen en deuren kunnen uitgesneden worden, kortom talloze mogelijkheden. Lijmen kan met papierlijm. Het is dus erg goed te verwerken en bewerken.
Een ander systeem om complete gebouwen met muren en dergelijke te maken, is die van het engelse merk LINKA afkomstig uit de spoorwegmodelbouw. LINKA levert rubberen mallen met allerlei steentjes patronen, waarin gips wordt gegoten. Er is een compleet systeem met muren, dakpannen, ramen en dergelijke te koop.
Plaats gebouwen en muren nooit parallel aan de zijranden van de grondplaat.