tip-77

  • Asfalt kan nagebootst worden met schuurpapier, waarbij de ruwheid wordt aangepast aan de schaal van het model. Schilder het papier nooit zwart. Zwart asfalt bestaat niet, het is middelgrijs. Vergeet niet wegmarkeringen aan te brengen. Ook schilderen op een stukje triplex kan goed, mits de nerven eerst weggewerkt zijn met plamuur.
  • Betonplaten maakt men met losse stukken dik karton dat in patronen wordt gelegd. De ruimte ertussen opvullen met wat dikke donkergrijze plakkaatverf. De platen overspuiten met lichtgrijze verf. Vervolgens verweren met scheuren, grasplukken en olievlekken. Gebruik geen steentjes, want op een goed onderhouden vliegtuig platform worden deze niet aangetroffen.
  • Wegen en straten kunnen verder worden gemaakt van een dunne laag gips. Hierin wordt het klinkerpatroon gekrast. Ook is er een 'Preiser' wegenset. Zandwegen maakt men met fijn lichtbruin strooisel. Wegen met kinderhoofdjes zijn te maken met 'spliterwten'. Deze erwten flink insmeren met vloeibare (hout-) lijm en aanbrengen op de ondergrond. Daarna de tussenruimten vullen met het gips zodanig dat de bovenkant nog net zichtbaar blijft. Overtollige gips weg halen met een borsteltje. Denk er verder om dat de meeste wegen altijd verzonken in een landschap liggen. Opmerking: Meng het gipspapje altijd met wat donkergrijze verf voor het geval dat een en ander afbrokkelt.