tip-78

  • Sneeuw-landschappen kunnen worden gemaakt met gipspoeder. Tijdelijke sneeuw wordt gemaakt met losse talkpoeder, terwijl anders de gipspoeder wordt aangebracht op nog natte ondergrond met lijm of verf. Vaak worden sneeuwdiorama's niet goed uitgevoerd. Voetstappen en sporen ontbreken vaak, en sneeuw dat al langer ligt, wordt dikker en ingetrapt.
  • Rotswanden kunnen gemaakt worden met kurk. Vul de naden en verf het geheel. Rotsblokken kunnen gemaakt worden van klei, plamuur of gips. Het binnenste van rotsblokken kan van piepschuim gevormd worden, dat wordt bekleed met plamuur. Ook echte stenen zijn bruikbaar.
  • Modder, zand, aarde .... kunnen met Alabastine vulmiddel voor muren gemaakt worden. Om modder te verkrijgen moet men de pasta zo glad mogelijk laten lijken (afhankelijk van hoe nat de modder is: extreem natte modder loopt uit alsof het bijna water is). Zand krijgt men door de pasta te bestrooien met fijnzand, nadat de pasta met verdunde houtlijm is ingesmeerd. Een andere mogelijkheid voor zand is een mengsel van echt zeer fijn zand en behanglijm te maken en dat als pasta te gebruiken. Aarde ziet er altijd ruw uit. Daarom moet in dat geval met een kwast de pasta bewerkt worden zodat brokjes ontstaan.