Nadat er vele uren zijn besteed aan de bouw van het model met diorama, is een goede bescherming tegen uitdroging en stof noodzaak. Stof is de grootste vijand van het model. Afstoffen levert vroeg of laat gebroken antennes en luiken op, hoe zorgvuldig men dit ook ter hand neemt.
De enige oplossing is het gebruik van vitrines. Het is duur, maar realiseer eens hoeveel geld en tijd er in een model wordt gestopt! De vitrine zal daaraan maar weinig toevoegen. Er bestaan losse vitrines voor gebruik op shows en ook de vaste systemen voor thuis. Losse vitrines zijn vrij prijzig, maar ook zelf te maken met goede lijm, glas of perspex. Perspex is te koop bij doe-het-zelf zaak.

Bij een goede planning kunnen de kosten van vaste vitrines in de hand worden gehouden. Met een handig element systeem zijn goede flexibele oplossingen te vinden. Een goede doe-het-zelf zaak verkoopt al gauw redelijke systemen. Tweede-hands rommelzaken verkopen vaak prachtig perspex, terwijl eenvoudig glas niet echt duur hoeft te zijn. Bedenk voor het kopen hoeveel gewicht er op de glasplaat komt te staan, en koop glas wat dik en sterk genoeg is.
Vraag bij de glashandel om gebruikt vitrineglas (afkomstig van winkelvitrines). Wie een enkel krasje voor lief neemt kan zo voor weinig geld utstekende (en zeer sterke) glasplaten kopen. Laat bij glasplaten altijd de voorrand slijpen, (liefst alle randen) zodat er geen scherpe kantjes aan zitten.
Door een vitrinekast handig in een hoek te plaatsen kan veel bespaard worden op materiaal en ruimte.