In Modelbouw in Plastic magazine MIP 2018-2 stond een artikel over het "zelf maken van foto ets" onderdelen. Het artikel is geschreven door Jos Visser

etched railing

GeĆ«tste onderdelen bieden een scala aan mogelijkheden in de modelbouw voor detaillering. Als er passende etsonderdelen after market sets te koop zijn voor jouw model, is het aan te raden deze aan te schaffen. Is dit niet het geval, dan is zelf maken wellicht een optie. Het zelf etsen vereist echter veel geduld, doorzettingsvermogen en eigenlijk ook een goed gevulde portemonnee. 

Foto ets onderdelen zijn altijd vlak en zet je in een raamwerk. Het geheel wordt ge-etst en daarna worden de metalen delen uit het raamwerk gehaald. Daarna kunnen ze natuurlijk gebogen worden om een drie dimensionaal onderdeel te worden, bijvoorbeeld een gekromde reling. Lange stukken buig je om met een special omzetter met klemmen. 

Om zelf foto ets onderdelen is een tekening maken een eerste benodigde stap. Dit kan met een programma op de PC zoals Corel Draw. 

 ets 1  

 ets 6

 

De techniek van het zelf maken van foto ets onderdelen is vrij complex en je moet ook veel proefondervindelijk uitproberen. Dat is in het begin een dure grap want er zal e.e.a mislukken.

Lees voor meer details "Modelbouw in Plastic" MIP 2018-2 door Jos Visser.

(IPMS leden die deze MIP niet hebben kunnen na inloggen op deze website deze MIP in PDF downloaden).