De techniek van het 3D printen is vrij complex en je moet ook veel proefondervindelijk uitproberen. Dat is in het begin een dure grap want er zal e.e.a mislukken.

Nodig zijn een 3D printer, het te printen materiaal (vaak op een rol) en bovenal een nauwkeurig 3D ontwerp/computer model die wordt "geprint" in dunne laagjes zodat een 3D object ontstaat.

 3d 3

Op internet zijn vele honderden typen 3D printers te koop. Een redelijke printer kostte in 2015 nog wel 2000 euro, tegenwoordig zijn ze er al voor 250 Euro. De printer print in een plat vlak laagje voor laagje op en maakt zo een 3D object. Daarbij is de nauwkeurigheid van de printkop, de "resolutie" belangrijk en van grote invloed op de prijs van de 3D printer. Je wilt niet te ruwe oppervlakken als modelbouwer bij de verdere afwerking. 

Daarbij zijn allerlei verschillende print materialen mogelijk als basismateriaal, dit zit op een rol. Het printen zelf duurt lang, laagje voor laagje en kan wel 72 uur duren voor een object in een box van 10x10x10cm.  

Er zijn modelbouwers die tegenwoordig op zolder een eigen 3D printer hebben. 

    3d 6 

    3d 9

Het tekenen van een 3D ontwerp model en zetten in een bestand is lastig. Er zijn vele 3D tekenprogramma's maar het kost veel tijd en inzicht om die goed te kunnen gebruiken voor het 3D tekenwerk. 3D tekenen is niet voor niets een vak en al helemaal als je een nauwkeurig object op schaal wilt tekenen, immers je moet een 3D interpretatie doen en dat is heel wat anders dan een platte tekening maken. Het vooronderzoek en al het referentiemateriaal zoeken van het origineel kost ook veel tijd.  

  3d 5

Als alternatief voor het verkrijgen van een 3D modelbestand is op internet veel te downloaden. Veel 3D modelbestanden zijn helaas vaak niet nauwkeurig op schaal om te printen, en moeilijk te beoordelen. Wel nauwkeurige 3D modelbestanden zul je vaak ook moeten aankopen, de prijzen varieren enorm.

 

 3d 4

Het geprintte 3D object moet nabewerkt worden. Meestal moet je de onderdeeltjes loszagen uit de printstaafjes en verder afwerken met een mesje en schuren. Als het materiaaloppervlak ruw is kun je met spuitplamuur en schuren vaak nog wel wat verbeteren aan de onderdelen. 

Niet alleen complete modellen zijn te koop om te printen maar vooral ook veel 3D detail-onderdelen (dit i.p.v. giethars aftermarket onderdelen).  Verder zie je veel aftermarket setjes die bestaan uit 3D geprintte onderdelen! 

  3d 1

  

Op internet zijn ook commerciele 3D printbedrijven. De bekendste is  Shapeways.com  die alles voor je regelt, van 3D object tot het laten printen en verzenden naar je adres maar het is vrij kostbaar. Het laten printen van een 3D object (zoals een schaalmodel) dat past in een box van zeg 10x10x10cm in omvang kost al gauw 150 euro (2023 prijspeil). Als je het zelf kunt zijn de kosten veel lager. 

In  "Modelbouw in Plastic" MIP  wordt af en toe aandacht besteed aan 3D printen. Bijvoorbeeld in MIP 2018-1 door Erik Olijnsma en eerder in MIP 2016-2 door Hugo Petiers. Maar de ontwikkelingen in de 3D wereld gaan snel. 

 

Definities en uitleg over 3D printen:
http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing 

dit tip artikel werd gepubliceerd februari 2023 en geschreven door Meindert de Vreeze