airbrushEen belangrijk hulpmiddel is de verfspuit, ook wel verfpistool. De kwaliteit van de verfspuit is sterk afhankelijk van de prijs en niet voor alle klussen is een ingewikkelde verfspuit nodig. De hoge aanschafprijs van de verfspuit is een hoge drempel voor menig modelbouwer. Daar komt een compressor nog bij. Er moet liever niet worden bezuinigd op de prijs van verfspuit, omdat een goede verfspuit het waard is. 

Het gebruik van de fijne verfspuit is een kwestie van leren en ervaren. Doe eens een cursus die de IPMS Nederland organiseert met Airbrush Services Almere ( http://www.airbrush-services-almere.nl/site/doemeer.html ).

Kijk ook eens naar dit amerikaanse filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=RpSqCr8P1Hs

Er zijn diverse soorten airbrushes (= verfspuiten), maar ze werken allemaal volgens hetzelfde natuurkundige principe, namelijk het theorema van Bernoulli: lucht die onder druk langs een dunne buis stroomt veroorzaakt onderdruk in die buis. Dit wordt geillustreerd op de volgende webpagina:  http://www.sysf.physto.se/~klere/airbrush/funktion.html

 8.4.1 Welke verfspuit?

Een goede instelbaarheid van de verfspuit is belangrijk. De eenvoudigste verfspuiten zijn "single action" met alleen de mogelijkheid om de luchttoevoer te regelen tijdens het spuiten. De duurste verfspuiten zijn van het zogenaamde 'double action' type (met een aparte regeling voor de toevoer van lucht en de verf in een vloeiende beweging). Hiermee kan ook heel dicht op het model gewerkt worden voor het spuiten van camouflage schema's en het verweren. Bovendien scheelt het veel afplakwerk, maar toch blijft afplakken noodzakelijk, zeker als er een ingewikkeld kleurenschema gewenst is. Eenvoudige verfspuiten (zoals de "single action" typen) kunnen gebruikt worden voor de grotere vlakken en voor het aanbrengen van de eindbeschermlaag.  Er zijn tegenwoordig vele aparte merken zoals Badger, Evolution, De Vilbiss.

Voor het beheersen van spuitwerk geldt: oefening baart kunst. Dus oefen voldoende, en organiseer zelf een korte cursus voor op een vrije middag! En hou het bij door regelmatig te spuiten (en dus te bouwen...)

 8.4.2 Verfspuit onderhoud

Goed onderhoud van de verfspuit is essentieel. Een niet goed onderhouden verfspuit geeft vroeg of laat problemen.

Maak de verfspuit goed schoon na afloop en doe dat eerst direct door door te spuiten met de verdunner van de gebruikte verf. Op het laatst kan ook wat airbrushcleaner worden gebruikt. Gebruik voor schoonmaken bij enamel terpentine ("white spirit") of wasbenzine en liever geen "thinner". Dat laatste spul is nogal agressief.

Bij gebruik van acrylverf kan het schoon gemaakt worden met alcohol, of het sterkere "Blue Wonder", de blauwe vloeistof.

Klaar met spuiten? Haal daarna de verfspuit uit elkaar bij de naald en spuitkop en maak goed schoon met een kwast.
Wattenstaafjes en kwastjes zijn uitstekend hulpjes bij het schoonpoetsen. De duurdere merken zoals Badger hebben als groot voordeel dat de verfspuiten van metaal zijn. (Het is ook een idee om een metalen spuitkop te bewaren in thinner, maar dan wel zonder kunstof delen). En het is goed voor de levensduur, omdat de onderdelen goed met peut schoongehouden kunnen worden. Ook zijn deze onderdelen nog apart verkrijgbaar en het is een gangbaar merk zodat reserve onderdelen breder verkrijgbaar zijn.

Zit er hardnekkige verf vats? Dan kan een ultrasoon reiniger nog helpen; deze gebruikt ultrasoon trillingen om de verf los te weken en die is dan af te vegen.

 

 8.4.3 Speciale Badger verfspuit tips

tip-843Ook bij Badger verfspuiten moet er wat onderhoud aan gepleegd worden. Enige belangrijke tips:

  • na enige jaren zal de afdichtring van het luchtventiel (daar waar de slang binnenkomt aan de houder) verslijten. Deze moet dan ook regelmatig vervangen worden.
  • bij de spuitkop moet na verloop van tijd weer een afsluitend laagje bijen-was worden aangebracht. Dit voorkomt lekken tussen de voorste spuitring en het middenstuk.
  • ook het teflon ringetje tussen kop en houder moet zo nu en dan eens vervangen worden. Dit uit zich in het sputteren van de verf. Deze onderdelen zijn te krijgen bij de betere dealer. 
 badger-airbrushbadger-airbrush2
 
 
 

 8.4.4 Perslucht voor verfspuiten

Perslucht is nodig voor het gebruik van de verfspuit. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • lucht uit een autoband : wel bruikbaar, maar er zit vaak vuil zoals talkpoeder in de band en de band is weer snel leeg (een paar minuten spuiten en daarna weer oppompen), koop er meteen een goedkope voetpomp (bouwmarkt) bij. Voor gebruik van een autoband is een verloopnippel nodig, deze is te koop bij de betere modelbouwzaak.
  • de compressor : de beste oplossing

 

  • kant-en-klare persluchtbussen : deze zijn erg duur en altijd leeg net midden in een klus. De luchtdruk neemt af, hoewel deze beter op peil blijft als de bus in een emmer met hand-warm water gezet wordt.

aircanaircan2