Compressoren worden in de modelbouw gebruikt voor verfspuiten

compressorVerschillende compressoren voor de perslucht zijn er zoals: kies wel voor een modelbouw compressor (en niet een grote van de bouwmarkt)

  • de membraam compressor: Dit type compressor is vaak redelijk luidruchtig en geeft een pulserende luchtstroom. meestal zijn ze niet voorzien van een drukregelaar of waterafscheider en kunnen dus problemen geven met vocht in de slang of zelfs in de spuit. Verder zijn ze niet geschikrt voor langdurig gebruik omdat ze redelijk heet kunnen worden.
  • de fluisterstille compressor: Dit type compressor is gebaseerd op het soort compressor uit een koelkast en is vaak voorzien van een druktankje met veiligheid voor een constante druk en een regelbare drukregelaar met waterfilter.Deze zijn zeer stil en kunnen ook gedurende langere tijd worden gebruikt.

Een fluisterstille compressor met druktank is zeker aan te bevelen boven een luidruchtige membraan compressor.

waterfaNaast de compressor zijn een waterafscheider en overdrukventiel onmisbaar. Zorg voor voldoende lange toevoerslangen welke verkrijgbaar zijn bij sloop of gereedschappen-handel.

8.5.1 Compressor tips

  • een gelijkmatige druk is belangrijk. Een drukvat is nodig waarbinnen de opbouw van luchtdruk plaatsvindt met een aangekoppeld lucht-overdrukventiel. Een overdrukventiel waardoor e.e.a te regelen is , is vaak direct gekoppeld aan de compressor, maar een tussenvat geeft vaak betere resultaten. De druk ligt meestal tussen de 1,5 tot 2,5 atmosfeer, experimenteer hiermee.
  • Samengeperste lucht geeft vaak aanleiding tot watercondens. Dit is fataal voor het resultaat, en daarom is een waterafscheider van belang. Die zijn er varïerend van eenvoudig filter, tot uitgebreide duurdere systemen met aftap. In de praktijk werken beide systemen.
  • Een tussenfilter is altijd handig om stof uit te filteren.
  • Verplaats een compressor welke een oliesmering heeft liever niet en houd deze altijd rechtop. Laat bij verplaatsing minstens twee uur de olie uitzakken.

compressor2

 8.5.2 Compressorhulpstuk miniboor

Bij sommige miniboren is een compressorhulpstuk (een zgn. membraanpompje) verkrijgbaar. Dit hulpstuk is niet goed bruikbaar voor serieus spuitwerk. De druk is te laag en sterk pulserend. De pomp kan niet blijven lopen als de druk afgesloten wordt (door het sluiten van het ventiel op de verfspuit !) en wordt te heet.