Op 14 en 15 april werd voor de 6e maal het DPMV Konvent in Fuldatal (bij Kassel) georganiseerd. Bij dit evenement, waar de meeste plastic modelbouwverenigingen uit Duitsland waren vertegenwoordigd, was ook de IPMS Nederland vertegenwoordigd met een stand van 6 meter ter presentatie en promotie van onze vereniging. Van de IPMS waren wee met drie personen aanwezig, te weten onze voorzitter Gert Vlaanderen, Jan Kolkman en ondergetekende. Naast de meegebrachte modellen uit een ieders collectie, was er ook ruimte gemaakt om een beetje te kunnen werken.

DPMV Konvent 2012-44Op deze beurs draait het vooral om de promotie van de verenigingen en de jaarlijkse vergadering van de Deutscher Plastik-Modelbau-Verband (DPMV). Handel is er dus bijna niet, en erg veel extern, niet modelbouwend, publiek wordt er ook niet getrokken. Toch geeft dit wel een erg leuke en gezellige sfeer, waarbij je goed de tijd krijgt om van alles te bekijken en te bespreken.

Op zaterdag werd het Konvent om 10.00 uur geopend door een vertegenwoordiger van het lokale gemeentebestuur. Kort daarna werd er al gestart met de eerste van vele workshops, die gedurende het gehele weekend op het programma stonden. Ook was er het hele weekend een grote tombola met zeer veel prijzen (maar ook heel veel zogenaamde "Nieten", oftewel: geen prijs ) en kon er op zaterdag deel genomen worden aan een kleinschalige wedstrijd, waarvan de uitslag zondags bekend werd gemaakt. Als speciaal thema was er dit jaar gekozen voor "100 jaar ondergang van de Titanic", met een grote display met een aantal modellen van de Titanic in verschillende schalen variƫrend van 1:200 tot 1:1200, en nog een paar displays met informatie over het schip en haar ondergang

Als grootste fabrikant, en grote sponsor van de DPMV, was uiteraard ook Revell met een stand vertegenwoordigd. Door middel van test-shots en afdrukken van de CAD modellen en tekeningen werd alvast een sneak preview gegeven van dit jaar nog uit te brengen modellen.

Zoals gewoonlijk werd er op zaterdagavond gezamenlijk van een eenvoudig diner genoten, met de uitreiking van de bokaal voor de meest actieve vereniging, in dit geval de PMC Erding uit Beieren, voor het vele werk dat zij verrichten om de modelbouw onder de jeugd bekendheid te geven. Ook werd die avond het goede doel, het "Deutschen Kinderkrebshilfe, waar Ulli Taubert van Revell ambassadeur voor is", niet vergeten door individuele bijdragen en bijdragen van de verschillende verenigingen ter grote van totaal 1000 euro. De avond werd afgesloten met de film klassieker "Those Magnificent Men in their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 Hours 11 Minutes", maar dan uiteraard in de Duitstalige versie.

Zondagmiddag werd het Konvent afgesloten met de prijsuitreiking van de wedstrijd. Tot grote verrassing mocht ondergetekende de prijs voor het beste na-oorlogse model mee naar huis nemen, beschikbaar gesteld door de "Modellbau akademie", voor de twee F-84G modellen van de "Thunderbirds" die gespoten waren met Alclad "Highly Polished Aluminium". Na de prijsuitreiking en de verplichte foto's kon alles weer ingepakt worden, waarna weer aan de 4 uur durende terugreis kon worden begonnen.

Michel Heuveling

Kijk voor een verslag ook op de website van de DPMV.