mip00nr2
  • Wim Vink realiseerde weer een megaproject voor zijn collectie US Army voertuigen en wapens uit de jaren vijftig en zestig: de conversie en aanvulling van de als collectors item nu zeldzame en kostbare 1/32 Renwal kit uit 1958 van de HAWK. Voluit: US Army MIM-23 Raytheon HAWK (Homing All the Way Killer) Mobile Anti-Aircraft Guided Missile System. De HAWK heeft ook een respectabele staat van dienst binnen onze eigen KLu. In deze MIP deel 1 van Wim's verhaal, met de geschiedenis van dit wapensysteem en een beschrijving van de Renwal kit, die de lanceer- en radareenheid bevat. Ter completering vervaardigde Wim nog een volledig scratch built XM-501 transport- en laadvoertuig. Foto's: overzicht HAWK opstelling en details van de lanceer- en radareenheid.
  • Rob Oosterzee toverde een North American Texan - bij ons beter bekend als Harvard - om tot een BC-1 Basic Combat Trainer. Dit is een jonger broertje van de Texan. De belangrijkste uiterlijke verschillen zijn de met doek beklede romp, het ronde richtingsroer, de langere vleugels met ronde uiteinden en een iets andere vorm van de motorkap. Rob gebruikte de 1/48 Monogram kit van de AT-6 Texan en de hierop afgestemde vacuform conversieset van Sierra Scale Models (kit no. 48-C2), wat de ombouw een stuk vereenvoudigde. Het resultaat is een kleurige vogel uit Amerika's "Golden Age of Aviation".
  • Roel van Essen vertimmerde een Revell 1/35 Leopard 1 kit (cat.nr. 03017) tot een Leopard 1V van de Koninklijke Landmacht. De Leopard I gevechtstank werd in de jaren zestig het gezicht van de KL. In de jaren tachtig verscheen de Leopard II. De "Leo" I werd gelijktijdig gemodificeerd met o.a. extra bepantsering op de toren en het kanonschild en ging verder door het leven als Leopard IV (V van Verbeterd). Begin jaren negentig, na het verdwijnen van het Warschau Pact, gingen ze in de mottenballen. Met als basis de fantastisch gedetailleerde Revell kit, die onderdelen bevat voor vrijwel alle Leo I versies, is de ombouw heel goed te doen. Belangrijkste aanpassingen zijn de rookgranaatwerpers, torendakmitrailleur en Nederlandse gereedschapsbakken. Een must voor liefhebbers van KL voertuigen.
  • Van Peter Ibes is deze viermotorige Italiaanse WO II bommenwerper Piaggio P.108B. Qua prestaties kon de P.108B zich meten met Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Zijn bommenlast bedroeg 3.500 kg., ruim 1.000 meer dan die van een B-17. Maar doordat de Italianen niet over voldoende produktiecapaciteit beschikten, bleef zijn rol beperkt. Belangrijkste wapenfeit: nachtelijke bombardementen in oktober 1942 op Gibraltar, vanaf een basis op SardiniĆ«. Bijzonder detail: de afstandsbediende 12,7 mm mitraileurs op de buitenste motorgondels. Peter gebruikte de enige bouwdoos die van deze "Bombardiere" bestaat, de 1/72 vacuform van Airmodel (nr. AM403), die ook een goede decalsheet bevat. Daarnaast een RCR resin detailleringsset (nr. 014). Aanvullende decals komen van Tauro (sheet nr. 72-519, Regia Aeronautica, Insegne Nazionali). De P.108B is een interessante datingpartner voor de B-17 of Lancaster in je vitrine!